ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ:«Δεν χρειαζόμαστε ΜΜΕ κυβερνητικά φερέφωνα, προπαγανδιστές των αφεντικών»

«Με πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, χιλιάδες χτυπήματα στα sites και πολύωρες μονοθεματικές εκπομπές στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επιχειρείται η ενίσχυση του κυρίαρχου ιδεολογήματος της κυβέρνησης ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με ατομική ευθύνη και
κοινωνική αποστασιοποίηση. Τα αστικά ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια, παίζουν κομβικό ρόλο σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει η άποψη ότι δήθεν η πανδημία δεν έχει ταξικό πρόσημο και ότι όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης για να βγούμε από την κρίση. Παρουσιάζουν την παγκόσμια εικόνα της πανδημίας με εικόνες, νούμερα και στατιστικές, κρύβοντας με επιμέλεια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δηλαδή παντού στον κόσμο οι κυβερνήσεις δεν δίνουν δεκάρα στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και επιδημιών στις περιοχές που ζουν τα λαϊκά στρώματα αφού αυτά τα έργα πρόληψης και προστασίας δεν φέρνουν κέρδος στις μπίζνες του κεφαλαίου.
Φιλοτεχνείται η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης που -"χάρη στα σκληρά, αλλά επιβαλλόμενα μέτρα που πάρθηκαν έγκαιρα"- κρατά χαμηλά τους δείκτες της πανδημίας. Με την ίδια σπουδή τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης αφ' ενός αποσιωπούν την αγωνιώδη παρέμβαση των υγειονομικών που ζητούν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, όλα τα απαραίτητα υλικά για να ανταποκρίνεται στην αποστολή του το δημόσιο σύστημα Υγείας που το απαξίωσαν όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις, αφετέρου τους αγώνες των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους. Και όταν πάνε κάτι να ψελλίσουν, χρησιμοποιούν τη συκοφαντία και την παραπληροφόρηση, όπως έκαναν στις 7 Απρίλη που εστίασαν στην επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στον "Ευαγγελισμό" και όχι στις κινητοποιήσεις, δίνοντάς το σχεδόν τελευταία είδηση, ενώ κάποια ΜΜΕ κατηγόρησαν τους υγειονομικούς γιατί "συνωστίστηκαν" με κίνδυνο για τους ίδιους λες και με την καθημερινή 24ωρη επαφή τους με ασθενείς δεν κινδυνεύουν... Αλλά η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Αντικειμενικά λειτουργούν με παντελώς λειψή πληροφόρηση, αποσιώπησαν τις καταγγελίες συνδικάτων για τα ανεπαρκή ή καθόλου μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, για τις απολύσεις, για εκβιασμούς της εργοδοσίας. Σαν εργαλεία φθοράς των συνειδήσεων της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, για να συγκροτηθεί το αφήγημα της εθνικής ενότητας.
Τα ΜΜΕ πρέπει να προβάλλουν στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες των υγειονομικών αναδεικνύοντας όχι μόνο τον ηρωισμό τους, που ενίοτε γίνεται και άλλοθι, αλλά τις υποδείξεις τους προς την κυβέρνηση για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μπορούν να κάνουν όπως θέλουν καλά τη δουλειά τους για την ίαση των ασθενών, για να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Να προβάλλουν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Δεν χρειαζόμαστε ΜΜΕ κυβερνητικά φερέφωνα, προπαγανδιστές των αφεντικών.
Για όλη αυτή την εργώδη προσπάθεια εκδότες και καναλάρχες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και μέτοχοι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πέρα από όλα τα συσσωρευμένα κέρδη και προνόμια χρόνων, ενισχύονται σήμερα από την κυβέρνηση είτε άμεσα με ζεστό κρατικό χρήμα μέσω διαφημιστικών κονδυλίων, είτε με την απαλλαγή τους από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση ανταμείβει τους καναλάρχες, προχωρώντας στην απαλλαγή των τηλεοπτικών σταθμών από την καταβολή της δόσης των 3,5 εκατ. ευρώ για το τέλος συχνοτήτων.
Τις τελευταίες μέρες οι εργοδότες σπεύδουν κάνοντας μαζικά χρήση των εξοντωτικών για τους εργαζόμενους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης να απαλλαγούν και από το "μισθολογικό κόστος" μέσω της αναστολής συμβάσεων, που για τους εργαζόμενους -φαινομενικά προσωρινά άνεργους, δεν κατοχυρώνεται η αορίστου χρόνου σύμβασή τους- μεταφράζεται σε επίδομα 800 ευρώ για 45 μέρες (533,33 ευρώ το μήνα). Για να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία εντατικοποιώντας τη δουλειά και μειώνοντας τους μισθούς κατά 50%. Για κάποιους από τους εργοδότες που πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η συνέχιση της αναστολής συμβάσεων δεν τους είναι βολική για τη διατήρηση της δραστηριότητας και των κερδών τους, υπάρχει και η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ που δραστήρια εργάζεται "για να πείσει" το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα "επιδότησης της εργασίας", επιδοτώντας τους εργοδότες.
Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι του κλάδου των ΜΜΕ, όπως φάνηκε στο μικρό διάστημα που υπήρξαν ρωγμές στο τείχος της σιωπής, μετράνε πάνω από 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και συνωστισμού, ιδιαίτερα στα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα, με αμφίβολα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αυτά συμβαίνουν μέσα στους τόπους δουλειάς, ενώ οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτορεπόρτερ) ατέλειωτες ώρες καθημερινά στο πεζοδρόμιο για το ρεπορτάζ αντιμετωπίζονται σαν απόβλητοι και μιαροί. Οι συνάδελφοι των site και των εφημερίδων μπορεί να εργάζονται "ασφαλείς" από τα σπίτια τους, ωστόσο με όχημα την τηλεργασία καταπατούνται ωράρια, δεν δίνονται ρεπό, ενώ οι ρυθμοί της δουλειάς και η εργασιακή ανασφάλεια χτυπάνε κόκκινο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης σεβασμού στη ζωή των εργαζόμενων, όχι το μόνο, ίσως όμως το πιο κραυγαλέο, αποτελεί το ότι σε συγκρότημα ΜΜΕ με διαπιστωμένο κρούσμα, τα επιπλέον "μέτρα προστασίας" ήταν η τοποθέτηση χημικών τουαλετών στον περίβολο και η κυκλοφορία "αυστηρής ανακοίνωσης" από την εργοδοσία που για άλλη μια φορά αντιπαραθέτει την "ανευθυνότητα" στην "ατομική ευθύνη" των ίδιων των εργαζόμενων για να συγκαλύψει τα δικά της ανεπαρκή μέτρα προστασίας.
Μέσα στις ΠΝΠ και τις ΚΥΑ της κυβέρνησης που με περισσή φροντίδα πλέκει τον ιστό των μέτρων προστασίας της "οικονομίας και της επιχειρηματικότητας" δεν βρέθηκε ούτε μισή γραμμή για να χωρέσει την αγωνία των εκατοντάδων συναδέλφων μας που δουλεύουν σαν ενοικιαζόμενοι στα "δουλεμπορικά", τους ημερομίσθιους -σήμερα άνεργους και ανασφάλιστους- τεχνικούς των αθλητικών μεταδόσεων, όσων βρίσκονται σε επίσχεση από τον "ΠΗΓΑΣΟ", των μακροχρόνια μη επιδοτούμενων ανέργων από το πρώην "MEGA" και τα άλλα μαγαζιά, των εκατοντάδων φωτορεπόρτερ με τα απλήρωτα ακόμα τιμολόγια της προηγούμενης περιόδου, ούτε είδαμε να γυρίζουν στη δουλειά οι απολυμένοι του "Σπορ 24" και του "Legend".
Για την προστασία των δικαιωμάτων μας στην υγεία, τη ζωή και τη δουλειά μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της συστράτευσης όλων των πραγματικών εργαζόμενων στην αδιάκοπη διεκδίκηση με κάθε μέσο και τρόπο από κυβέρνηση και εργοδοσία των συγκεκριμένων αιτημάτων:
Απαιτούμε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην υγεία μας:
 • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή δωρεάν για κάθε εργαζόμενο καθημερινά από την εργοδοσία, Μέσων Ατομικής Προστασίας, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά για κάθε θέση εργασίας, συχνή, περισσότερες της μιας φοράς, καθημερινή απολύμανση όλων των κλειστών χώρων (στούντιο, μοντάζ, μάστερ κλπ.) και δημιουργία εναλλακτικών χώρων για αυτές τις δραστηριότητες ώστε να μη συνωστίζονται οι εργαζόμενοι σε χώρους-κλουβιά με κινδύνους για την υγεία τους.
 • Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας ενταγμένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για εντατικούς ελέγχους εφαρμογής των υποχρεωτικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ και τεχνικών Ασφαλείας. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.
 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες και τις μητέρες.
 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό. Να λειτουργήσουν όλες οι ΜΕΘ.
 • Να επιταχθεί άμεσα όλος ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και τα αναγκαία υλικά για την ολόπλευρη  ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
 • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, για να διαμένουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και των αρνητικών αλλαγών σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις. Καμιά περικοπή μισθού λόγω επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας στο 50% των εργαζομένων.
 • Καμία απόλυση, "οικειοθελής αποχώρηση", "αναστολή εργασίας" κλπ.
 • Καμία ενδο-ομιλική μετακίνηση εργαζομένων.
 • Κατάργηση όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που επιτρέπει επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, καμία διακοπή, απαλλαγή στις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης που υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Έχουμε χαράξει τη δική μας γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης, έχουμε τις δικές μας αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της επαγρύπνησης, του αγώνα. Από τώρα στη δράση και για μετά κόντρα στα μέτρα που ήρθαν για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση υπέρ του κεφαλαίου.
Εμείς πολεμάμε καθημερινά τ' αφεντικά, την πολιτική τους, τις κυβερνήσεις τους, στους τόπους δουλειάς, παντού.
Μένουμε Δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου