ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ήδη από το 2015 καθυστερείται η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλονται μισθοί, από το Γενάρη σε ορισμένους από αυτούς, ενώ στη πλειοψηφία των εργαζομένων από το Φλεβάρη, επίσης οφείλεται το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας του 2016.
Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι, μέσα από το Πανελλαδικό Επιχειρησιακό τους Σωματείο με την επωνυμία "Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Αρβανιτίδη" αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο (απεργίες, κινητοποιήσεις, επίσχεση εργασίας, τριμερείς συναντήσεις στο ΣΕΠΕ Κ. Μακεδονίας, στο υπουργείο), για την εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Παρά το γεγονός ότι σε συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο, η επιχείρηση δεσμεύτηκε για την εξόφληση του Γενάρη, μέχρι το τέλος του Μάη 2016, για μισθοδοσία δύο τουλάχιστον μηνών, που θα γινόταν μέσα στον Ιούνη 2016 και αποπληρωμή τον Αύγουστο του 2016, και ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει ούτε καν την καταβολή του Γενάρη. Στη δε προσφυγή της επιχείρησης στο άρθρο 1006β, ενώ αρχικά δήλωσε ότι θα εξαιρέσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων, προχώρησε σε κατάθεση αιτήματος ανακοπής, ώστε να μη μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους εκτελώντας τις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει.
Φυσικά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, ευθύνη έχει και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και η συγκυβέρνηση, που όλο αυτό τον καιρό βοηθούσαν ουσιαστικά την επιχείρηση, καλώντας τους εργαζόμενους να αποδεχθούν το διάλογο και τη συναίνεση, τις αποφάσεις της εργοδοσίας και να κάνουν υπομονή.
Ενώ το υπουργείο με ανακοίνωσή του στις 29/8/2016 ουσιαστικά "νίπτει τας χείρας" αναφέροντας ότι έχει εξαντλήσει κάθε λογικό περιθώριο διαλόγου και συναίνεσης με τους ιδιοκτήτες των super market "Καρυπίδης", παραπέμποντας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πράξεις επιβολής προστίμου, προσφυγή στη δικαιοσύνη με τη συνδρομή των εργαζομένων κ.λπ.).
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, στο σύνολό τους και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Το δικαίωμα των εργαζόμενων (δια του Πανελλαδικού σωματείου τους) να γνωρίζουν έγκαιρα, έγκυρα, και με έγγραφα στοιχεία το μέλλον της επιχείρησης, τις όποιες συμφωνίες δικαιόχρησης, διαδοχής, πώλησης.
Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Την άμεση χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο (από ΟΑΕΔ), προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσες βιοποριστικές προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου