ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ


                       ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σ.ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ ΣΤΟ WEBRADIO ΤΟΥ 902.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
 Με την απόφασή του το ΣτΕ δεν επιτρέπει να ανοίξει κανένα μαγαζί έως το τέλος του 2014.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα προχωρήσει σε τελεσίδικη απόφαση το Νοέμβριο σε νέα συνεδρίασή του με την απόφαση να βγαίνει τον πρώτο μήνα του 2015.
Αυτή η απόφαση έστω και προσωρινά είναι θετική. Μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο να οργανώσουμε την πάλη μας, τους αγώνες μας, να κατοχυρώσουμε την κυριακάτικη αργία ως ημέρα ξεκούρασης των εργαζομένων στο εμπόριο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα από τους αγώνες επιβεβαιώθηκαν τα εξής:
·                                 Ότι στόχος της συγκυβέρνησης και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι το συνολικό ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
·                                 Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο άνοιξε το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με το αυτό, παράδειγμα το άνοιγμα των αποθηκών καλλυντικών και φαρμάκου τα Σάββατα για τον εφοδιασμό όσων καταστημάτων άνοιξαν Κυριακές, πολύ σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους.
·                                 Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν σταμάτησε το αισχρό καθεστώς πλέον της απλήρωτης δουλειάς που φτάνει έως και τους 10 μήνες, δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη εργαζομένου με πλήρη δικαιώματα, με 8ωρο 5ήμερο 40ωρο, αντίθετα γενικεύτηκε η μερική απασχόληση, οι ατομικές συμβάσεις στο "ΑΤΤΙΚΑ", η εντατικοποίηση στα "NOTOS" λόγω των πολλών απολύσεων και την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία, με απλήρωτη δουλειά στα "HONTOS", στον "Κωνσταντακάτο" και άλλους εργασιακούς χώρους, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
·                                 Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έφερε αύξηση στον τζίρο των καταστημάτων, αντίθετα έφερε νέες μειώσεις της τάξης του 10%, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα "βούλιαξε" από τον τουρισμό, πατάει επίσης στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
·                                 Ωφελημένοι βγήκαν οι μεγαλέμποροι, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τους αντίστοιχους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού, ενώ οι εργαζόμενοι του εμπορίου είδαν τις συνθήκες δουλειάς τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου.
·                                 Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο, αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο να μην έχει καμία αυταπάτη ότι με την απόφαση τελειώσαμε με το θέμα της κυριακάτικης αργίας, ότι πλέον είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη.
·                                 Η κυβέρνηση, το εμπορικό κεφάλαιο δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, θα επιτεθούν ξανά για να απελευθερώσουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία, προκειμένου να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, κέρδη που θα πατούν πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ΠΑΣΚΕ (ΕΜΕΙΣ) - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΜΕΤΑ) μπορεί σήμερα να "θριαμβολογεί" για την απόφαση του ΣτΕ, αλλά έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους με την εργοδοσία, την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, αυτήν υπερασπίζονται έως και σήμερα.
Ευθύνεται για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρέθηκαν ανέτοιμοι οργανωτικά και ιδεολογικά αφοπλισμένοι στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας.
Δεν θέλουν και δεν μπορούν να συγκρουστούν με τους μεγαλέμπορους, γι' αυτό το λόγο δεν πήραν κανένα μέτρο οργάνωσης των απεργιών που οι ίδιοι προκήρυξαν, περιορίστηκαν μόνο σε "επικοινωνιακές φιέστες".
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πλέον έχουν αποκτήσει πείρα από τη "δράση" του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πρέπει να τους κάνουν στην "μπάντα".
Πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΙΥΕ είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους του κλάδου, αποτελούν τμήμα του εργοδοτικού μηχανισμού και έχουν διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Σωματειακές Επιτροπές να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις, να συζητήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς.
Να δώσουν συνέχεια στη δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε, έχουμε μπροστά μας το 2μηνο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ ενάντια στην ανεργία, στις μειώσεις μισθών, στις απολύσεις, στην απλήρωτη δουλειά, ζητήματα που αφορούν κυρίως τον κλάδο του εμπορίου, των υπηρεσιών και της καθαριότητας, με κορύφωση το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συσπειρωθεί στο σωματείο του κλάδου για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με Επιτροπές Αγώνα, Σωματειακές Επιτροπές.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους να συνεχίσουμε με κοινές περιοδείες, κοινές ανακοινώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε εμπορικούς συλλόγους για την κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών στον κλάδο καλεί τα σωματεία, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες να βάλουν στην πρώτη γραμμή αιτήματα που να αφορούν:
·                                 Την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.
·                                 Τη μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
·                                 Ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη την εβδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
·                                 Την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου