ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ:Για το ωράριο των super market-Προφύλαξη των εργαζομένων για να μην αφήσουν τα κόκκαλά τους πάνω στα ράφια

Πηγή: Associated Press
Την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι μας στα super market, στις αποθήκες και στα γραφεία αυτών, εργάζονται καθημερινά με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι, οι μεγαλέμποροι βγάζουν τα πιο
άγρια ένστικτα τους, για να ματώσουν εργαζόμενους και καταναλωτές.
Είναι αυτοί που έχουν θησαυρίσει τις τελευταίες μέρες, που σε αρκετές περιπτώσεις αισχροκερδούν και έχουν ανεβάσει τις τιμές, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Είναι αυτοί που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διασπορά του ίου με τα φαινόμενα που αντικρίσαμε όλοι τις προηγούμενες μέρες, με την απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, με το άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προφύλαξης.
Δε θα θησαυρίσουν αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες και τις ανάγκες του λάου για προφύλαξη, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, καταπατώντας κάθε είδους εργατικό δικαίωμα.
Εδώ και τώρα:
Συμβάσεις αόριστου χρόνου με πλήρες ωράριο και πλήρη δικαιώματα, με αυστηρό οκτάωρο-πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα super market εργάζεται part time, με 4ωρα-6ωρα και κακοπληρωμένοι σε συνθήκες μεγάλης έντασης της εργασίας, δουλεύοντας συνεχώς κάτω από διαφορετικά πόστα.
Με αυτό το άμεσο μέτρο, με τη μετατροπή των συμβάσεων στους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται σκληρά, μπορούν να καλυφτούν άνετα οι 2 βάρδιες, να βελτιωθούν οι άγριες συνθήκες εργασίας, να αποσυμφορηθούν τα super market από το συνωστισμό με βάση τις συνολικές υποδείξεις του ΕΟΔΥ για τα μέτρα πρόληψης.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να προφυλαχτούν, να έχουν τα ρεπό τους για να ξεκουράζονται και για να μην αφήσουν τα κόκκαλα τους πάνω στα ράφια, στις ταμειακές μηχανές και τους πάγκους.
Γιατί η κυβέρνηση δε δεσμεύει τις εργοδοσίες των super market με αυτό το τόσο ξεκάθαρο και απλό μέτρο; Διότι το μυαλό της βρίσκεται στα κέρδη των μεγαλεμπόρων, γι αυτό και αναφέρεται συνεχώς στην εφαρμογή του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αναλγησίας ότι σε συνθήκες πανδημίας, τα λόγια που βγαίνουν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, αφορούν τους νόμους της αγοράς.
Ως σήμερα έχουν καταγγελθεί δεκάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα super market που αφορούν τους κανόνες προστασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις άδειες (ειδικά στις ευπαθείς ομάδες) και την ίδια στιγμή οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι απόντες.
Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στην εξάντληση και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, δε μπορούν να αντιδράσουν.
Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super market.
Απαιτούμε :
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων  ημερών.
  • Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Εδώ και τώρα να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις. 
  • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)
  • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να ισχύσει αυστηρά το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ.
  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου