ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν.Θεσσαλονίκης:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού, η εργοδοσία στον κλάδο του Εμπορίου, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους της, αλλά προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη και τους τζίρους της, θέτοντας σε κίνδυνο τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν στον κλάδο.
            Στις αποθήκες των Super Market, εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό,
οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί με βάρδιες 12 και 13 ωρών για να καλυφθούν οι ανάγκες για ανατροφοδότηση των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέτρα υγιεινής είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, βάζοντας ακόμα και από την τσέπη τους για αλκοολούχα αντισηπτικά. Προφανώς, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός, πως λόγω των υπερωριών, και της μεγάλης εντατικοποίησης, πέρα από περιπτώσεις απληρωσιάς, και αδήλωτης εργασίας, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και ζητήματα υπερκόπωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, και μια πιθανή ασθένειά τους.
            Στα καταστήματα, η κατάσταση είναι ίδια, αφού για ακόμη μια φορά φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο πως οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους τους, να καλύπτουν τη δουλειά για 2 και τρία πόστα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση του κρούσματος στην Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα κυριολεκτικά έτρεχαν για να προλάβουν την μεγάλη κίνηση στα καταστήματα, μένοντας πολλές φορές αρκετές ώρες μετά το τέλος της βάρδιάς τους για να καλύψουν τις ανάγκες.
            Από την άλλη μεριά, σε πολλά εμπορικά καταστήματα, και στα εμπορικά κέντρα, ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζόμενων τους.
            Το πόσο οι εργοδότες νοιάζονται για την υγεία και την ασφάλειά των εργαζόμενων, φαίνεται και από την άρνησή τους να παρέχουν μάσκες, γάντια και άλλα μέτρα προστασίας ειδικά σε όσους συναδέλφους έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους (ταμίες, πωλητές κλπ).
            Φυσικά, για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, που για ακόμα μια φορά έδειξε τον καημό της, αφού ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την θωράκιση των κερδών των επιχειρήσεων αλλά δεν ψέλισε ούτε ένα μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων. Μας καλεί να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας, την ίδια ώρα που χιλιάδες από εμάς, ξοδεύουμε ώρες καθημερινά... ¨σφιχταγκαλιασμένοι¨, μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να φτάσουμε στις δουλείες μας.
            Καλούμε το κράτος, τους αρμόδιους φορείς (Επιθεώρηση Εργασίας κλπ) και τους εργοδότες να εξασφαλίσουν με άμεσα μέτρα την προστασία των εργαζόμενων από τον κορονοϊό. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

1.            Εξασφάλιση σε όλους τους χώρους εργασίας, των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων. Γάντια, μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά, με ευθύνη κράτους-εργοδοσίας.
2.            Ενημέρωση με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης των εργαζόμενων για την πρόληψη και προστασία από την μετάδοση του ιού.
3.            Εξασφάλιση άμεσης κάλυψης των κενών σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
4.            Να πληρωθούν οι επιπλέον ώρες απασχόλησης με τις ανάλογες προσαυξήσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία. Να μην γίνει συμψηφισμός με χρωστούμενες ώρες.
5.            Έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για την αποτροπή της απλήρωτης εργασίας, των εξαναγκαστικών αδειών άνευ αποδοχών, ή κανονικών αδειών. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος ξεκούρασης ανάμεσα στις βάρδιες για όλους τους εργαζόμενους. Τήρηση των διαλειμμάτων.
6.            Μετατροπή των εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης εργαζόμενων, σε πλήρους απασχόλησης, για όποιους συναδέλφους το επιθυμούν. Προσλήψεις ώστε να εξασφαλιστεί πως κάθε εργαζόμενος θα καλύπτει ένα πόστο.
7.            Να δοθούν άδειες με πλήρεις αποδοχές, και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη:
α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.
γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών».
8.            Άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Να εξασφαλιστεί με κάθε μέσο (προσλήψεις προσωπικού, κρατική χρηματοδότηση) η αποσυμφόρηση των αστικών, με έξτρα δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής.
9.            Κάλυψη των αναγκών για μεταφορά από και προς την εργασία σε περιοχές που δεν υπάρχουν επαρκείς αστικές συγκοινωνίες με ευθύνη της εργοδοσίας.
10.         Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.

            Καλούμε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, στα Super Market, στα εμπορικά καταστήματα, να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο για οποιαδήποτε καταγγελία οσό αφορά το χώρο εργασίας. Να μη δεχτούμε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία μας, για να θωρακίσουν τα αφεντικά μας τα κέρδη τους.
           
            Επικοινωνήστε με το σωματείο μέσω email: enosiemporiothess@gmail.com
                                                      Είτε στα τηλέφωνα: 2310 268 673
                                                                                      6987 697 179
                                                                                      6986 075 810
                                                                                      6977 773 341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου