ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Ενώ συνεχίζεται η μάχη ενάντια στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού και στη Θεσσαλονίκη, οι νοσοκομειακές μονάδες και συνολικά οι υπηρεσίες Υγείας διατηρούν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις χωρίς να έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα των ήδη υπαρχουσών ελλείψεων και προστίθενται επιπλέον ελλείψεις σε μέσα αντιμετώπισης
του κορονοϊού, κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ, καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και οι ανάγκες διαρκώς μεγαλώνουν.
Ορισμένα παραδείγματα από τα νοσοκομεία και τις κλινικές της περιοχής:

Ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και προσωπικό

Σοβαρότατο πρόβλημα, για το οποίο αγωνιωδώς διαμαρτύρονται οι υγειονομικοί σχεδόν σε όλες τις δομές, είναι η πολύ μεγάλη έλλειψη σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως απλές και υψηλής προστασίας μάσκες, αδιάβροχες ποδιές, προστατευτικά γυαλιά, όπως και αντισηπτικά. Σε αρκετά νοσοκομεία, πολλοί εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν μόνοι τους κατάλληλες μάσκες οι οποίες κοστίζουν από 15 έως και 50 ευρώ. Αναφέρονται μέχρι και απειλές σε εργαζόμενους που απαιτούσαν να παραλάβουν μάσκες και στολές για να εξετάσουν ύποπτα κρούσματα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στις 21/3 για "τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων" αποτελεί ομολογία των ελλείψεων σε Μέσα Ατομικής Προστασίας των υγειονομικών.
Σοβαρότατες είναι οι ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της πόλης. Με στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης περίπου το 30% των οργανικών θέσεων των ιατρών των νοσοκομείων είναι κενές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο νοσοκομείο αναφοράς της πόλης μας (ΑΧΕΠΑ) όπου στο νοσηλευτικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 826 ενώ σήμερα υπηρετούν 615 εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας και 78 συμβασιούχοι (16% κενά), στο ιατρικό προσωπικό οι οργανικές θέσεις είναι 286 ενώ σήμερα υπηρετούν 201 με μόνιμες σχέσεις εργασίας και 10 επικουρικοί (26% κενά), στους διοικητικούς οι οργανικές θέσεις είναι 329, υπηρετούν σήμερα 179 με μόνιμες θέσεις και άλλοι 19 με διαφορετικές σχέσεις εργασίας (40% κενά) και στην τεχνική υπηρεσία οι οργανικές θέσεις είναι 77, ενώ υπηρετούν σήμερα 43 (44% κενά). Ομολογία των ελλείψεων προσωπικού αποτελεί και η οδηγία του ΕΟΔΥ που υποδιπλασιάζει τις μέρες καραντίνας για ύποπτα κρούσματα υγειονομικών (από 14 σε 7 ημέρες για τους υγειονομικούς).
Σήμερα, το 10% των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στοιχείο που δείχνει πόσο εκτεθειμένοι είναι και πόσο επιτακτική είναι η προστασία τους και η ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό, σε εφεδρείες, για να μην καταρρεύσει.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 

Πολύ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και στην πόλη μας. Το γεγονός ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ μειώνει σημαντικά τη θνητότητα δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ ΤΩΡΑ. Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα το 20% των κλινών ΜΕΘ της πόλης μας ήταν κλειστές. Δεν αρκεί να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες αλλά ΤΩΡΑ να αναπτυχθούν και πολλές νέες για να σωθούν ζωές. Η μία μόνο επιπλέον μονάδα ΜΕΘ που δήλωσαν ότι θα ανοίξει στο ΑΧΕΠΑ παραμένει κλειστή, ενώ και το προσωπικό που μόλις ήρθε για να την επανδρώσει δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί. Στο Ιπποκράτειο για τις όποιες ανάγκες προκύψουν για νοσηλεία παιδιών με κορονοϊό σε ΜΕΘ διαμορφώνεται ένας θάλαμος στην Παιδοχειρουργική με δύο κρεβάτια. Στη ΜΕΘ του Παπανικολάου που έχει 12 κρεβάτια για ασθενείς με COVΙD-19 λειτουργούν τα 5 γιατί δεν φτάνει το προσωπικό και το υλικό.

Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Όλο αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά όπου δεν δίνονταν ειδικές άδειες ή άδειες ακόμα και σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο ΑΧΕΠΑ δόθηκαν μόνο μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζόμενων. Οι αρνήσεις στα αιτήματα άδειας στοχεύουν στο να μπαλώσουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν, αφού σε δομές που δόθηκαν ορισμένες άδειες, φάνηκε αμέσως η δυσκολία να καλυφτούν οι βάρδιες.

Σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και την προετοιμασία

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού σκοντάφτει στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα χρόνια. Έτσι σε όλες τις δομές παρουσιάζονται φαινόμενα κενών, δυσλειτουργιών, καθυστερήσεων και προσαρμογής της λειτουργίας τους σε ελλιπή μέσα και προσωπικό. Έχουμε παραδείγματα ύποπτων κρουσμάτων σε εργαζόμενους σε διάφορα νοσοκομεία (Θεαγένειο, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο), με κίνδυνο, σε περίπτωση που βγουν θετικά, να έχουμε διασπορά στους υπόλοιπους ασθενείς. Στο Παπανικολάου το τελικό σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων καταρτίστηκε μόλις πριν λίγες μέρες.
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από τη μία πτέρυγα στην άλλη, από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία, από νοσοκομεία σε νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις. Με τις μετακινήσεις αυτές προσπαθούν να καλύψουν μία τρύπα κάπου δημιουργώντας καινούργια αλλού. Αυτό εκτός του ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους, αυξάνει και τα προβλήματα λειτουργίας πολλών δομών. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καλούνται συχνά να εργάζονται σε αντικείμενα για τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένοι. Συνολικά η εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Όσες φορές κι αν κάνουν επίκληση στη μεγαλειώδη προσπάθεια των υγειονομικών, αυτό δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τους έχουν αφήσει χωρίς όλα τα όπλα που χρειάζονται και χωρίς εφεδρείες σε αυτόν τον πόλεμο.

Η πανδημία δεν αναστέλλει τις υπόλοιπες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας

Η λογική του μπαλώματος, των μετακινήσεων εργαζόμενων από δομή σε δομή σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς που έχουν σήμερα ανάγκες. Για παράδειγμα, η Νευροχειρουργική του Ιπποκράτειου μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο με πολύ λιγότερα κρεβάτια. Πολλοί ασθενείς παραπέμπονται για εξετάσεις και θεραπείες αλλού χωρίς να προσδιορίζεται το πού. Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασθενών. Τι θα γίνει με αυτούς;
Με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποβαθμισμένη, χιλιάδες άνθρωποι που ήδη έχουν κάποια ασθένεια κινδυνεύουν να μείνουν δίχως εξέταση, συνταγογράφηση και θεραπεία το επόμενο διάστημα. Σε ποιον γιατρό μπορεί να απευθυνθεί ένας άνθρωπος που έχει κάποια συμπτώματα γρίπης, πιθανό κρούσμα στον κορονοϊό, και που καλείται να μείνει απομονωμένος στο σπίτι;
Έχει μεγάλη σημασία σήμερα η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όχι μόνο για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά και για την πιο έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση και ασφαλέστερη διαχείριση των ασθενών COVID-19, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Ιδιωτικές κλινικές

Υπάρχουν ήδη καταγγελίες από τον Ιατρικό Σύλλογο, από εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, καθώς και από σωματεία εργαζομένων του κλάδου για τη λειτουργία των χειρουργείων για μη επείγοντα περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές. Γιατί κλείνει τα αυτιά της η κυβέρνηση; Αφού έκανε ελέγχους σε 200 πολίτες για παραβίαση της καραντίνας, γιατί δεν κάνει και στους φίλους της, τους επιχειρηματίες της Υγείας; Αν μάλιστα έριξε πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ σε όσους πολίτες παραβίασαν τα μέτρα, τι θα έπρεπε να κάνει στους κλινικάρχες που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους; Έχουν υπάρξει ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα ατόμων που λίγες μέρες νωρίτερα νοσηλεύτηκαν για μη επείγουσες εγχειρήσεις. Ενώ μάλιστα συνέβη αυτό, οι κλινικές δεν πήραν κανένα μέτρο έστω και εκ των υστέρων. Η εργοδοσία σε κάποιους χώρους βέβαια πρότεινε 12 ώρες δουλειά, για λιγότερες μέρες, για να μειώσει τον κίνδυνο διασποράς (!).
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση της κερδοφορίας των κλινικαρχών με διπλασιασμό της αποζημίωσής τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ που θα χρησιμοποιηθεί (από 800 στα 1.600 ευρώ/ημέρα) όπως και τον διπλασιασμό της αποζημίωσής τους για χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών μεταφερόμενων από το ΕΣΥ!!!
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το κράτος ΔΕΝ κάνει όλα αυτά που χρειάζονται για να προστατέψει τους υγειονομικούς και το λαό, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου και του πρωθυπουργού. Δείχνουν ότι η ατομική ευθύνη, την οποία κλίνουν σε όλες τις πτώσεις, αν και αυτονόητη, αξιοποιείται για να κρύψει την κρατική, κυβερνητική ευθύνη.
Όσο και αν επιμένουν να μας επιβάλουν τη σιωπή και την παθητική αναμονή, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας με όποιο μέσο έχουμε.
ΤΩΡΑ απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση μέτρα:
  • Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα των υγειονομικών και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1.500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ).
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και όλων των ειδικοτήτων προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων - επικουρικών. Πρόσληψη όλων των γιατρών (περίπου 3.000-4.000) που έχουν κάνει αίτηση για τις 986 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και είναι σε διαδικασία κρίσης. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής. Ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και Μέσων Ατομικής Προστασίας. Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
  • Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό.
  • Να ξανανοίξουν άμεσα το Νοσοκομείο "Παναγία" και το Λοιμωδών που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013. Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
  • Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO).
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για εγκαιρότερη διάγνωση και ασφαλέστερη διαχείριση των ασθενών Covid 19, όσο και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
  • Να επιταχτούν ξενοδοχεία στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι". Να αξιοποιηθούν οργανωμένα και οι φοιτητές - σπουδαστές των Σχολών Υγείας που είναι σε μεγάλα έτη μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό.
Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή!
Μένουμε δυνατοί!
Αλατζά Γιώτα, νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων "Ιπποκράτειου"
Γραμματικοπούλου Αθηνά, νοσηλεύτρια, γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων "Θεαγενείου"
Δάγκου Κατερίνα, νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων "Αγ. Δημήτριος"
Καραχρήστος Χρήστος, ιατρός, γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Μπακιρλή Ελένη, νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος της ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ
Παντουλάρης Γιάννης, Ιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ και ΓΣ ΟΕΝΓΕ.
Τασιούδης Θανάσης, νοσηλευτής, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων "Παπαγεωργίου"
Τεμερτζίδου Συμέλα, Ψυχολόγος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων "Παπανικολάου"
Χαλκιάς Πέτρος, υπάλληλος φαρμακείου, πρόεδρος εργαζομένων "Γενικής Κλινικής"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου