ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤο κλείσιμο των καταστημάτων της εταιρείας «Μαρινόπουλος» καταγγέλλουν η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Carrefour - Μαρινόπουλος, DIA» παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης».

Συγκεκριμένα την προηγούμενη βδομάδα έκλεισε ένα κατάστημα στο Κιλκίς, ένα στην Αλεξάνδρεια, ένα στη Βέροια, ένα στην Κοζάνη και ένα στις Σέρρες.
Τα σωματεία τονίζουν ότι την ώρα που η εταιρεία πανηγυρίζει για τα οικονομικά επιτεύγματά της, στους εργαζόμενους επιφυλάσσει μειώσεις και καθυστερήσεις μισθών, ενώ τώρα προχωρά σε κλείσιμο καταστημάτων.
Απαιτούν:
·                                 Ανάκληση όλων των απολύσεων, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.
·                                 Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα πρώην «Αρβανιτίδης», να επανέλθουν στην 5ήμερη εργασία με ένα ρεπό την εβδομάδα.
·                                 Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα 918 ευρώ μεικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους και επιστροφή των επιδομάτων.
·                                  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθήμερο και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
·                                 Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.


                                           Η ανακοίνωση

Τα σωματεία μας είχαν προειδοποιήσει πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής συνολικά θα φέρει την ισχυροποίηση ομίλων στον κλάδο και την μονοπώληση της αγοράς, πρώτο παράδειγμα στο χώρο των τροφίμων είναι πλέον ο Μαρινόπουλος.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χειροτερεύσει  η θέση των εργαζόμενων, όχι μόνο στον όμιλο αλλά συνολικά γιατί θα λειτουργήσει ως οδηγός και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους, να πιέσει ακόμα περισσότερο τόσο τα μικρά οικογενειακά καταστήματα του κλάδου όσο όμως και τους προμηθευτές, περισσότερο τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, με τον έλεγχο στην πολιτική τιμών και πώλησης των εμπορευμάτων.
 Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται στήνεται πάνω στην ανεργία, στην μείωση των μισθών και την εντατικοποίηση της εργασίας, στην ολοκληρωτική εξάρτηση προμηθευτών και παραγωγών που τους οδηγεί μαθηματικά στην συρρίκνωση τους.
Στην κατάσταση που διαμορφώνεται δεν υπάρχει άλλη απάντηση παρά μόνο η ενότητα και πάλη των εργαζομένων με χτίσιμο μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας απέναντι στα μονοπώλια.

Η εταιρία Μαρινόπουλος πανηγυρίζει για τα οικονομικά επιτεύγματά της.
Το 2013, χρονιά κρίσης, σημείωσε τζίρο 2 δις ευρώ, έκανε επενδύσεις στα Βαλκάνια εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αλβανία, ενώ παράλληλα άνοιξε καταστήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια. Στην Ελλάδα αγόρασε το εμπορικό κέντρο City gate.
Το 2014 στην Ελλάδα προχωρά στην εξαγορά της αλυσίδας Αρβανιτίδης, της αλυσίδας ΛΑΡΙΣΑ στην Θεσσαλία, της αλυσίδας ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ηράκλειο, κάνοντας τον όμιλο κυρίαρχο στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων.
Για μας τους εργαζόμενους επιφύλασσε, για τους συναδέλφους στον Μαρινόπουλο μειώσεις που έφτασαν στο 20%, για τους συναδέλφους στον Αρβανιτίδη συνέχιση της καθυστέρησης πληρωμής της μισθοδοσίας ( σήμερα είναι πάλι στους 4 μήνες η καθυστέρηση ).
Τώρα προχωρά στο κλείσιμο καταστημάτων και οδηγεί στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους μας, την εβδομάδα που πέρασε έκλεισε ένα κατάστημα στο Κιλκίς, ένα στην Αλεξάνδρεια, ένα στην Βέροια, ένα στην Κοζάνη και στις Σέρρες.
Η εκτίμηση των σωματείων μας είναι πως η «αναδιάρθρωση» του δικτύου των σημείων πώλησης του ομίλου θα συνεχιστεί με τις πιο αρνητικές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων σε αυτόν. Με αρκετές εκατοντάδες απολύσεις και με πίεση για παραπέρα μείωση των μισθών είτε με αλλαγή ατομικών συμβάσεων, είτε με αποδοχή της νέας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, είτε με ένα μείγμα των προηγούμενων και της αντεργατικής νομοθεσίας, προσλήψεις νέων με την εθνική

συλλογική σύμβαση, πρόσληψη νέων εργαζόμενων με προγράμματα. Θα εφαρμόσει δηλαδή στην πράξη όλα αυτά που ψηφίστηκαν για να επιτύχει την παραπέρα ισχυροποίηση του στον ανταγωνισμό έχοντας μεγάλη κερδοφορία.

Σε αυτήν την επίθεση εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο την συσπείρωση μας στα επιχειρησιακά σωματεία και με τον συντονισμό των κλαδικών μας ενωμένοι και αλληλέγγυοι να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα.
Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε  το κεφάλι μας ψηλά με περηφάνια και να απαιτήσουμε:

1.     Ανάκληση όλων των απολύσεων να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.
2.     Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα πρώην Αρβανιτίδης, να επανέρθουν στην 5νθημερη εργασία με ένα ρεπό την εβδομάδα 
3.     Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα 918 ευρώ μικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους και επιστροφή των επιδομάτων.

4.     Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθήμερο και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
5.     Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου