ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Σ/Μ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»

Την Κυριακή 11/03 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψή μας με κύριο θέμα την επιχειρησιακή σύμβαση και το νέο κανονισμό εργασίας που υπέγραψε η εργοδοσία με τα εργοδοτικά σωματεία εν κρυπτώ, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία και χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των εργαζομένων.
Οι συνάδελφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα
των τεσσάρων κλαδικών σωματείων εκπροσώπησαν ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Τέτοιες διαδικασίες δυστυχώς δεν μπήκαν στον κόπο καν να κάνουν τα σωματεία που υπέγραψαν αυτή την κατάπτυστη σύμβαση και τον κανονισμό εργασίας και όταν το επιχείρησαν, αναγκασμένοι από την κατακραυγή των εργαζομένων, κάλεσαν την παρέα τους και 5-6 εργαζόμενους!
Η σύσκεψη των κλαδικών σωματείων χαρακτηρίστηκε από την ενεργό μαζική συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων και ανέδειξε με την πληθώρα των ερωτημάτων και των τοποθετήσεων την ανησυχία που προκαλούν οι νέες συνθήκες, αλλά κυρίως ανέδειξε την αποφασιστική στάση των εργαζομένων να μην αποδεχτούν το ξήλωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Η συζήτηση βοήθησε να έρθουν στο φως και άλλα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα σύμβαση και αποτελούν και αυτά χτύπημα στα δικαιώματά μας.
Εκτός λοιπόν από το διαχωρισμό των εργαζομένων μέσω της μισθολογικής και επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει η εργοδοσία, το χτύπημα σε κατοχυρωμένα δικαιώματα (μισθός, επίδομα γάμου και προϋπηρεσίας), βαπτίζοντάς τα ως επιδόματα προσωπικής παροχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, την εξαπάτηση των παροχών-ψίχουλα που αφορούν τους πλέον χαμηλόμισθους που στο συνολικό ποσοστό δεν ξεπερνούν το 15%, που γίνονται άμεσα αντιληπτές, προέκυψαν και άλλα ζητήματα.
Για παράδειγμα η κατάργηση ή αντικατάσταση ειδικοτήτων που όλοι κάνουν τα πάντα και παρέχουν την εργασία τους όπου τους ζητηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Ανησυχία για αν θα επηρεάσει αυτή η μισθολογική αλλαγή τους συναδέλφους που είναι κοντά στη σύνταξη, αφού πλέον ο βασικός μισθός ορίζεται στα 860 ευρώ. Πολλοί επίσης είδαν την αναμενόμενη αύξηση ή χρωστούμενες αμοιβές (π.χ. υπερωρίες) να εξαφανίζονται κάτω από το μαγικό χαλί του επιδόματος προσωπικής παροχής.
Τα ερωτήματα αυτά, άλλα πιο απλά και άλλα πιο σύνθετα, η συζήτηση που έγινε, η διάθεση όλων των συνάδελφων που με θάρρος έκαναν τις δικές τους προτάσεις και δήλωσαν την ενεργό συμμετοχή τους στο σχεδιασμό που αποφασίστηκε, αποτελούν πολύτιμο όπλο στα χέρι μας για το επόμενο διάστημα.
Είναι μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν θα αποδεχθούμε με σκυμμένο το κεφάλι το μέλλον που μας επιφυλάσσει για να εξασφαλίζει τα κέρδη της και να εξυπηρετείται ο ανταγωνισμός της με τις άλλες εταιρείες στον κλάδο.
Συνάδελφοι, ο νέος κανονισμός εργασίας ήρθε να νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατούσε στους χώρους εργασίας (σπαστά ωράρια, απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες, υπέρβαση 8ωρου κλπ.) κάνοντάς μας πιο ευέλικτους. Η σύμβαση εργασίας, χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες, αποτελεί χτύπημα στα μισθολογικά μας δικαιώματα κάνοντάς μας πιο φθηνούς. Η εντατικοποίηση της εργασίας (ένας σε πολλά πόστα) και οι ανύπαρκτοι όροι υγιεινής και ασφάλειας με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας, μας μετατρέπουν σε αναλώσιμους. Πιο επικίνδυνο όμως συνάδελφοι είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μας επιβλήθηκαν τα παραπάνω, δείχνει ότι μας θεωρούν στοιχισμένους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανάπτυξη των μονοπωλίων στηρίζεται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας και δεν μπορεί να συμβαδίζει με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Προβάλλει λοιπόν ως αναγκαία η ανατροπή του σχεδιασμού της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο συνδικαλιστικό κίνημα και η προβολή των δικών μας αιτημάτων.
Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας είναι να περάσουμε στην επίθεση διεκδικώντας οργανωμένα και συλλογικά μέσα από τα κλαδικά μας σωματεία την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης. Να συζητήσουμε σε κάθε κατάστημα για σύμβαση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα δικά μας και όχι της εργοδοσίας. Να δυναμώσουμε την Επιτροπή Εργαζομένων στον "Σκλαβενίτη" και να συγκροτήσουμε Επιτροπές Εργαζομένων των κλαδικών σωματείων σε κάθε κατάστημα.
Αναδεικνύουμε και καταγγέλλουμε με τα κλαδικά μας σωματεία κάθε εργοδοτική επίθεση, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, συμμετέχουμε στις παρεμβάσεις στα καταστήματα. Θα πρέπει η εργοδοσία να νιώθει την ανάσα μας σε κάθε της βήμα έτσι ώστε να το σκεφτεί καλύτερα την επόμενη φορά που θα αποφασίσουν κάτι για εμάς χωρίς εμάς.
Στη σύσκεψη αποφασίσαμε και προχωράμε τις επόμενες μέρες:
  • Σε συσκέψεις ανά κατάστημα και περιοχές για το ζήτημα της επιχειρησιακής σύμβασης και του κανονισμού εργασίας.
  • Σε παρεμβάσεις για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, απλήρωτων υπερωριών και ρεπό, παραβίαση του ωραρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου