-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ-!!! ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/11/ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 7.00ΜΜ !!!- ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ !! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ !! Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ 1967 !! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ !! Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ !!! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ..!!! ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ---====-

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

8 ΜΑΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣυναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Η διοίκηση της Ένωσης απευθύνει κάλεσμα μάχης και αγώνα, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Μαΐου και τις 48ωρης απεργίας ενάντια στο νόμο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά και όλο το «προληπτικό» αντιλαϊκό- αντεργατικό πακέτο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε συνεργασία με τους «Θεσμούς» και αφορά συνολικά την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας.
Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης, των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να καταργήσουν μια ακόμα κατάκτηση των εργαζομένων την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ.
Φέτος κλείνουν 130 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο.
Σε μια εποχή που η δουλειά «μέτραγε» 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή ήταν το σύνθημα του αγώνα τους. Τότε, τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό βάφτισαν τους εργάτες «τρελούς» και αποκαλούσαν τον αγώνα τους «η τρέλα του 8ωρου».
Γι’ αυτή την «τρέλα» οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να κατακτηθεί και να νομοθετηθεί το 8ωρο.
Σήμερα, 130 χρόνια μετά κάποιοι που η εργοδοσία ονομάζει «γραφικούς, στενόμυαλους» εξακολουθούν να παλεύουν για όλα όσα οι εργάτες του Σικάγο το 1886 δεν δίστασαν να δώσουν και την ζωή τους ακόμα για 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο, ωράρια, σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση του ωρομισθίου και τις μερικής απασχόλησης, 920 ευρώ βασικό μισθό, ασφάλιση, υγεία, παιδεία. 106 χρόνια μετά από την κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης τώρα θέλουν να την καταργήσουν γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω. Η Κυριακή 4 του Γενάρη του 1910 ήταν η μέρα που εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυριακάτικη αργία.
Οι εφημερίδες εκείνης της εποχής έγραφαν:
« Οι περισσότεροι και ιδιαίτερα το πολιτικό σύστημα – ασχολήθηκαν με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς παράγοντες, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση αυτή. Κανείς, κυρίως από τις εφημερίδες, δεν αποτύπωσε τι συνέβη με τις περισσότερο ωφελημένες
τάξεις των συμπαθών εργαζομένων, όπως τα «μπακαλόπαιδα» ή «μπακαλόγατους» – όπως τους έλεγαν τότε, τους μικρούς «γαυριάδες» και τους «μικροϋπαλλήλους», αφού είχε έλθει επιτέλους η ώρα και γι’ αυτούς που μία ημέρα θα αναπαύονταν ή θα διασκέδαζαν με τον υπόλοιπο κόσμο!
Το πρωί της Κυριακής 4 Ιανουαρίου 1910 γέμισαν τις εκκλησίες, τα αμάξια διαρκώς πηγαινοέρχονταν, τα τραμ ήταν πλημμυρισμένα μέχρι τη νύχτα και πολλοί ξεχύθηκαν στις εξοχές, για να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη εκδρομή, την οποία δύσκολα μπορούσαν να κάνουν, όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν τότε τα μέσα μεταφοράς, αλλά και γιατί δεν είχαν χρόνο, αφού κάθε μέρα δούλευαν...»
Η κυριακάτικη αργία ήταν μια ιστορική νίκη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ένας ιστορικός σταθμός κι αφετηρία οργανωμένης ταξικής πάλης. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όλων των μεροκαματιάρηδων και μισθοσυντήρητων ανθρώπων της χώρας μας. Το εργασιακό καθεστώς που επικρατούσε ως τις 31 του Δεκέμβρη του 1909 για όλους τους εργάτες της Ελλάδας είχε τα χαρακτηριστικά των σκλάβων, περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια, τις φάμπρικες, τα εμπορομάγαζα δουλεύοντας 12ωρο, 14ωρο και 16ωρο χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση.
Κανένας εργαζόμενος συνολικά και στον κλάδο δεν πρέπει να παγιδευτεί σε τεχνητά διλήμματα, γιατί οι απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν θα σταματήσουν στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα. Αρχίζουν απ’ αυτούς, αποσκοπούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά. Στόχος τους είναι να πλήξουν την εργατική τάξη, στο σύνολό της, επιβάλλοντας συνθήκες καταναγκαστικής δουλειάς, παρόμοιες με εκείνες πριν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Είναι ανάγκη να δώσουμε από κοινού απάντηση εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στα μονοπώλια του κλάδου, στους μεγαλέμπορους που ρημάζουν καθημερινά τη ζωή μας και αφανίζουν αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Αποδεικνύεται πόσο αναγκαίο είναι σήμερα να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, με κατεύθυνση που θα βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τα διάφορα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους (ΕΕ-ΔΝΤ).
Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με την εργοδοσία και το κράτος της σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα.
* Ενισχύουμε τη συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο μας. Για σωματείο μαζικό, ζωντανό, υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζόμενων, που παλεύει αταλάντευτα ενάντια στην εργοδοσία, δεν συμβιβάζεται, δεν υποτάσσεται σε αυτήν, θα εμπεδώνεται η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά, ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν.
* Ενισχύουμε τη λαϊκή συμμαχία σε επίπεδο κλάδου. Να δυναμώσει ο πόλος συγκέντρωσης δυνάμεων που θα παλεύει για όλα τα λαϊκά προβλήματα σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Την Κυριακή 8 Μαΐου στο Αγ. Βενιζέλου 10.30π.μ.
και στην 48ωρη απεργία να δείξουμε στην κυβέρνηση, στην μεγαλοεργοδοσία, στους μεγαλέμπορους, ότι έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια τους.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου