ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ--ΟΧΙ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ--ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ-----ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ---ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 751 ΕΥΡΩ--ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ---ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ--ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ----ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ----ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ--ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ---ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ--ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ-----ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ----ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ -----

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ» στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων στην επιχείρηση "Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ" στη Θεσσαλονίκη.

Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 2382/09.09.2014, σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση "Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ" στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεσή της και ενώ τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται καθημερινά καθώς παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτοι.

Η Ερώτησή μας μετά και τις νέες εξελίξεις είναι η παρακάτω:

Αποτελεί πλέον πάγια τακτική των εργοδοτών να αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ώστε να ρίξουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας έτσι την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επιχείρησης "Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ" στη Θεσσαλονίκη, η διεύθυνση της οποίας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στις αρχές του 2011 επέβαλε μείωση μισθών ύψους 30%, σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβολή μονομερώς "εκ περιτροπής εργασίας" (τετραήμερο). Στη συνέχεια, μέσα στο 2011 μείωσε για άλλη μια φορά κατά 10% τους μισθούς και παρ' όλα αυτά εξακολουθούσε να καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων για μήνες, καταβάλλοντας κάποιες φορές μικρά ποσά "έναντι".

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας στα μέσα του 2013, διεκδικώντας δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας με δικαιώματα, αλλά και γιατί ήθελαν να καλύψουν με το επίδομα επίσχεσης βασικές τους ανάγκες στις οποίες αδυνατούσαν πλέον να ανταποκριθούν.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το γεγονός της θετικής απόφασης του δικαστηρίου για τα δεδουλευμένα και την επίσχεσή τους δεν συνέβαλε ώστε να καταβάλει η "Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ" τα οφειλόμενα. Να σημειώσουμε τέλος ότι η επιχείρηση σήμερα λειτουργεί με έξι εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στην επιχείρηση "Ι.Χ. ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ ΑΕΒΕ".

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου