«Οι επαγγελματικές ασθένειες, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ο ρόλος της δημόσιας Υγείας στη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους» το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σήμερα, τονίστηκε, είναι ανάγκη το εργατικό και λαϊκό κίνημα, το ταξικό και με ριζοσπαστικό προσανατολισμό να αντιπαλεύει τις θεωρίες του «κόστους οφέλους», «των ελάχιστων πακέτων των παροχών», του «αδύνατου», «του μη πραγματοποιήσιμου». Όλες αυτές οι θεωρίες οδηγούν στην αδράνεια, στο συμβιβασμό με την άσχημη κατάσταση, με μειωμένες απαιτήσεις, τελικά στην αποδοχή της εξαθλίωσης.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Έλσα Αβραμίδου γιατρός, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από την Κατερίνα Παρασκευαΐδου, Επιθεωρήτρια Ασφάλειας Υγείας στην Εργασία και την Γεσθημανή Κακουλίδου, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους παρευρισκόμενους, έγινε προσπάθεια να κατανοηθούν οι αλλαγές στην Υγεία και οι επιπτώσεις που έχουν αυτές για τη ζωή των γυναικών συγκεκριμένα αλλά και για ολόκληρη τη λαϊκή οικογένεια. Επίσης, πως επηρεάζει τις γυναίκες η εργασία τους και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, τα οποία προκαλούνται από αυτήν και τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν. Αναλύθηκε η στρατηγική της ΕΕ, την οποία έχει προσυπογράψει και η σημερινή συγκυβέρνηση, όπου οι βασικοί άξονες της πολιτικής Υγείας και του Υγειονομικού Συστήματος βασίζονται στη λογική «κόστους - οφέλους», ενώ στάθηκαν και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα όλων. Δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους, τόνισε η πρόεδρος του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Θεσσαλονίκης Μαίρη Καπνίση. Όπως σημείωσε, η εκδήλωση κορυφώνει μια δράση του Συλλόγου σε χώρους εργασίας και υπηρεσίες Υγείας.
Η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στάθηκε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στις καταστάσεις που βιώνουν οι γυναίκες κάτω από το πρίσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, στις εργατικές ασθένειες και τα ατυχήματα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι γέννημα της ΕΕ, ώστε η πολιτική της να προσαρμοστεί πλήρως με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, τόνισε χαρακτηριστικά. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σημείωσε τέλος, οφείλει να εντάσσει στο πλαίσιό του διεκδικήσεις που θα συμβάλλουν στην προστασία της Υγείας των εργαζόμενων, στοχεύοντας σε εργασιακές σχέσεις και συνθήκες που θα καταργούν την εκμετάλλευση, θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Γεσθημανή Κακουλίδου, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης. Στην ομιλία της στάθηκε χαρακτηριστικά στις άθλιες συνθήκες εργασίες και τα στα παντελή μέτρα προστασίας τους.
Η Κατερίνα Παρασκευαΐδου, επιθεωρήτρια Ασφάλειας Υγείας στην Εργασία, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που υπάρχει και προστατεύει τη γυναίκα, η οποία δε χαρίστηκε, αλλά είναι απόρροια μεγάλων αγώνων του γυναικείου ριζοσπαστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Μάλιστα, σημείωσε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό της υπηρεσίας και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι δυστυχώς σήμερα οι επιθεωρητές μόνο σε συστάσεις μπορούν να προχωρήσουν.
Γυναικεία ανισοτιμία υπάρχει στον καπιταλισμό, σημείωσε στη συνέχεια η Έλσα Αβραμίδου, γιατρός, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας. Στάθηκε μάλιστα στο πώς αυτή εκδηλώνεται σε περιόδους είτε ανάπτυξης της οικονομίας είτε κρίσης. Κοινό γνώρισμα και των δύο φάσεων, σημείωσε, είναι η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπόρευμα - προϊόν, η ταξική ανισότητα στις παροχές Υγείας, η πληροφόρηση και η πρόληψη που είτε μερικώς είτε ολόκληρη δεν είναι στην ευθύνη της πολιτείας. Όπως και στην εργασία, κατέληξε, έτσι και στην παροχή Υγείας, το πρόβλημα είναι η ταξική ανισότητα και η γυναίκα είναι το πρώτο θύμα λόγω του ιδιαίτερου ρόλου της στην κοινωνία. Γι' αυτό το λόγο, το ΠΑΜΕ μαζί με την ΟΓΕ παλεύουν κοινά για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Πολύ καλή η εκδήλωση από τον σύλλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΠΑΜΕ μαζί με την ΟΓΕ παλεύουν κοινά για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
ΔΣΕ