ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ--ΟΧΙ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ--ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ-----ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ---ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 751 ΕΥΡΩ--ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ---ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ--ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ----ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ----ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ--ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ---ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ--ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ-----ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ----ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ -----

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

H ΓΣΕΕ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ


Αποκαλυπτικός ο Γ. Βρούτσης για τις μεθοδεύσεις που συνομολόγησε η πλειοψηφία στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας
Λίγες εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, στην οποία με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δίνονταν το πράσινο φως για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με παράκαμψη ακόμα και αυτής της τυπικής έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, προχτές ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης ομολόγησε το άκρως αντεργατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης. Μιλώντας σε ημερίδα για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα, σημείωσε απροκάλυπτα:

«Σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και σε συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων που επέδειξαν ωριμότητα, θωρακίσαμε τη διαδικασία σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Διασφαλίζοντας τόσο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώνονται όσο και την προστασία των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκριση ή μη του υπουργού για ομαδικές καθίσταται εκ των πραγμάτων περιττή».
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Γενάρη είχε συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Στη συνεδρίαση αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ το ΑΣΕ - σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση - επανακαθόρισε το περιεχόμενο του φακέλου που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφώνεται «ασφαλή και τεκμηριωμένη γνώμη κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις».
Στη νέα του μορφή, ο φάκελος θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα όσα προβλέπει η οδηγία 98/59 της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Προκειμένου να δώσει άλλοθι στις επιχειρήσεις να πετάνε μαζικά στο δρόμο εργάτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, η ευρωπαϊκή οδηγία ζητάει από τους εργοδότες να διερευνούν μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών (σ.σ. από τις ομαδικές απολύσεις), δια της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα, με σκοπό τη βοήθεια για την επαναπασχόληση ή αναπροσανατολισμό των απολυμένων εργαζομένων».
Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του ΑΣΕ ο «Ρ» σημείωνε: «Πίσω από αυτή τη γραφειοκρατική - φαινομενικά - διαδικασία κρύβεται η δεδηλωμένη θέση της κυβέρνησης να καταργήσει ακόμα και αυτή την υποχρέωση των επιχειρηματικών ομίλων να κάνουν ομαδικές απολύσεις πάνω από τα σημερινά νομοθετημένα όρια, μόνο ύστερα από την τυπική έγκριση του υπουργείου (...)
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο όνομα κάποιας "αναδιάρθρωσης", να απολύουν ελεύθερα, ακόμα και πάνω από τα σημερινά αριθμητικά όρια. Οσο για τη "συνυπευθυνότητα έναντι του προσωπικού" και τη "διαδικασία αποκατάστασής τους", αυτά είναι μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων».
Στις 23 Γενάρη η ΓΣΕΕ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζομένους και να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες της για τη συμφωνία της στη συνεδρίαση του ΑΣΕ, υποστήριζε σε ανακοίνωσή της: «(...) Κατά τα λοιπά η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση».
Σήμερα γίνεται καθαρό ότι αυτά ήταν μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Η απόφαση του ΑΣΕ δεν ήταν καθόλου αθώα και σηματοδοτεί την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χωρίς καν την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.  

1 σχόλιο:

  1. «Αφεντικό»
    Μπράβο παλικάρια και σε ανωτέρα.
    Αν έχεις τέτοια ΓΣΣΕ τι τον θέλεις τον Υπουργό «Εργασίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή