ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη έδωσε η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις «ΦΩΚΑΣ», «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», και «SPRIDER». 
Στη συνέντευξη παρουσιάσθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα, με πρώτη δράση
τη συμμετοχή στο  συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στις 11π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. 
Η επόμενη αγωνιστική δράση θα γίνει την Πέμπτη 10 Οκτώβρη, στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή, οπότε προγραμματίζεται ανοιχτή συνέλευση των εργαζόμενων στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης (με πυρήνα τους εργαζόμενους που ήδη πλήττονται) για τη δημιουργία σωματειακής επιτροπής.
Την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ, θα γίνει γενική συνέλευση του σωματείου με στόχο την οργάνωση  της απεργίας που αποφάσισε το ΔΣ για την Τετάρτη 23 Οκτώβρη. 
Εισηγητικά η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων N.Θεσ/νικης  ανέφερε: 
«Το ΔΣ του σωματείου μας  έχοντας εικόνα από το τι συμβαίνει  πραγματικά στον κλάδο, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά πρόσωπα της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, γνωρίζοντας στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους που εφαρμόζονται , αλλά και νέα βάρβαρα μέτρα που απεργάζονται κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες, απευθύνει πλατύ κάλεσμα σ΄όλους τους εμποροϋπάλληλους, στους άνεργους, στους νέους, στους μικρούς εμπόρους,  για κοινό αγώνα  μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με αιτήματα που εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και δίνουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες.
Βιομήχανοι, τραπεζίτες, μονοπωλιακοί όμιλοι, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), μας έχουν κάνει τη ζωή μαρτύριο, την μετατρέπουν καθημερινά σε κόλαση.  Απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, εκβιαστικά διλήμματα σε όσους εργάζονται  ώστε οι μισθοί να μειώνονται συνεχώς και τα όποια δικαιώματα να εκμηδενίζονται.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο μας δίνουν το στίγμα της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες : Νικητές του σκληρού ανταγωνισμού οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε πλήρη σχέση με τραπεζικούς, με αποτέλεσμα τον έλεγχο της αγοράς, και εργαζόμενοι με μισθούς 300 ευρώ, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με ανύπαρκτα δικαιώματα, με δουλεία επτά μέρες τη βδομάδα με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που προτίθενται να υλοποιήσουν από τον Νοέμβρη. 
Παραδείγματα  και όχι τα μοναδικά αποτελούν η αναστολή λειτουργίας του «SPRIDER» , η έξωση του «ΦΩΚΑ», οι απλήρωτοι του «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ».
Παραδείγματα είναι η εικόνα της αγοράς στο κέντρο της πόλης μας. «ΦΩΚΑΣ»    «NOTOS», «OLD POST», «MARKS&SPENSER», «ZARA», «KOSMOS».
Στην κατάσταση αυτή οδηγηθήκαμε με την πλήρη συμβολή των κυβερνήσεων στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, (νομοθεσία, ελεγκτικοί μηχανισμοί, αρμόδιοι φορείς,..) παράδειγμα: Το άρθρο 99 που συνθέτει συμφέροντα τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων για την "εξυγίανση" επιχειρήσεων, με σχέδια διασφάλισης των επιχειρήσεων που για τους εργαζόμενους προβλέπουν απολύσεις με όλες τις τραγικές συνέπειες.
Στην κατάσταση αυτή οδηγηθήκαμε με την πλάτη του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τη στάση της συναίνεσης που κράτησε στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, τις αυταπάτες που σκόρπισε στους εργαζόμενους, την απαξίωση των κινητοποιήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση που κράτησε μέσα στους χώρους δουλειάς.
Από τις εξελίξεις συνολικά πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι. Η ανάπτυξη που μας καλούν αστικά κόμματα και εργοδότες είναι αυτή που γνωρίσαμε: Τεράστια κερδοφορία στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση. Και μετά κρίση απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και περισσότερο πλούσιους.
Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πολλοί εργαζόμενοι θυσίασαν τα δικαιώματα τους με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν την δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δεν σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους που από την αρχή απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
Φτάνει πια. Καμιά αναμονή στα νέα βάρβαρα μέτρα.
Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν.
Όλοι μαζί όσοι υποφέρουμε σήμερα, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, μπορούμε να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση. Να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να βάλουμε μπρος για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια.
Σε αυτή την ρότα το ΔΣ του σωματείου μας οργανώνει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο. Με ανοιχτά διοικητικά, με συνελεύσεις κατά χώρο με τα επιχειρησιακά, τις επιτροπές,  και τους καλεί να κάνουν υπόθεση δική τους τις δράσεις του σωματείου,  να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα κατά μαγαζί, κατά εμπορικό δρόμο, κατά εμπορικό κέντρο».(Δείτε εδώ δήλωση της Σ. Καλαντίδου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου