ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Με αφορμή την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μεγάλα supermarket

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ε.Κ.Θ. Αριστοτέλους 32, 5ος όροφος, 4ο γραφείο

Τηλ.2310 268-673, 6987697179, 6986075810

Email: enosiemporiothess@gmail.com

http://emporoupallilos.blogspot.gr/


Με αφορμή την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μεγάλα supermarket.



Mε αφορμή την πρόσφατη υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στα supermarket Lidl και Σκλαβενίτη η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης τονίζει τα εξής:

Για ακόμη μία φορά φανερώνεται ότι παρά τα τεράστια κέρδη των supermarket είτε πριν την καραντίνα, πόσο μάλλον κατά την διάρκεια της, είτε και στο διάστημα που διανύουμε, οι εργαζόμενοι ουσιαστικά δεν είδαν καμία αύξηση στους μισθούς τους. Ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η αύξηση κερδών των μονοπωλίων του κλάδου ήταν της τάξεως του 15% μέχρι τώρα, και αυτά πριν λήξει η χρονιά που διανύουμε! Αυτά προστίθενται στα τεράστια κέρδη που έβγαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ίδια τακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη «top employer» εταιρία Lidl έδωσε αύξηση στους μισούς εργαζόμενους της για το 2019 το… αστρονομικό ποσό του 1%! Στον Σκλαβενίτη οι μισθοί των εργαζομένων είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια. Φανερώνεται ότι από την περίφημη ανάπτυξη των μονοπωλίων του κλάδου χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν για ακόμη μία φορά.

Για ακόμη μία φορά φανερώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους πέρα από τα αφεντικά του κλάδου τους κι ένα ολόκληρο κράτος με τους νόμους του να αντιμετωπίσουν. Ποιος από τους εργαζόμενους των supermarket μπορεί να ξεχάσει διάφορες πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης πριν και μέσα στην καραντίνα ( δικαίωμα κατάργησης κυριακάτικης αργίας, ξεσάλωμα και εντατικοποίηση με πλήρη στήριξη σε 12ωρα δουλειάς, απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων κ.α); Όλοι οι νόμοι αυτού του κράτους χρόνια τώρα έχουν δώσει δικαίωμα στα αφεντικά του κλάδου να ξεσαλώνουν κυριολεκτικά πάνω στα κορμιά δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Τα κούφια λόγια περί «heroes», καλεσμάτων για χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και κοινωνικής προσφοράς μέσα στην καραντίνα, πάνε περίπατο όταν ανοίγει η κουβέντα για ένταξη όλων των εργαζομένων στα supermarket στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τα αφεντικά του κλάδου έχουν το κράτος και τους νόμους του από πίσω τους..

Οι εργαζόμενοι των supermarket που δίκαια ζητάνε την μισθολογική εξίσωση παλιών και νέων εργαζόμενων προς τα πάνω, πρέπει να αντιπαλέψουν μια σειρά νόμους και κόμματα που ψήφισαν με αφορμή τα μνημόνια των προηγούμενων ετών, όλη αυτήν την κατάσταση. 

Η αποθέωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το γεγονός ότι μόνο σε ένα χώρο εργασίας (π.χ αποθήκες supermarket) μπορεί να βρεις 2 και 3 είδη συμβάσεων βασίζονται σε μια σειρά νόμους που έχουν ψηφίσει κόμματα που έχουν κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι συνοδοιπόροι τους κάθε φορά. Τα μονοπώλια του κλάδου όλους αυτούς τους νόμους αξιοποιούν χρόνια τώρα..

Για ακόμη μία φορά φανερώνεται ότι είτε υπάρχει πανδημία κορονοϊού, είτε δεν υπάρχει, για τα αφεντικά του κλάδου είναι το ίδιο και το αυτό. Καμία αναφορά δεν γίνεται μέσα στις συμβάσεις που υπογράφτηκαν για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και κυρίως στις αποθήκες. 4 μήνες έχει συμπληρώσει ο κορονοϊός και στην χώρα μας και στους εκατοντάδες εργαζόμενους στα κέντρα logistics ( ταξινομητές-χειριστές- διοικητικούς υπαλλήλους) δεν έχει γίνει ούτε ένα τέστ για το ιό, ούτε κάποια απολύμανση στους χώρους εργασίας και στους κοινόχρηστους χώρους ( χώροι διαλλείματος κ.α). 

Την ίδια στιγμή στους ίδιους χώρους αλλά και στα καταστήματα γιατρός εργασίας έχει να δει τους εργαζόμενους για μήνες ολόκληρους!!

Από την άλλη, περισσεύουν οι παραινέσεις των διοικήσεων στους εργαζόμενους « να προσέχετε την υγεία σας», «η υγεία σας είναι ατομική ευθύνη» κ.τ.λ.


Η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έρχεται κάτω από την πίεση των εργαζομένων, από το γεγονός ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες φανερώθηκε ποιος «γυρνάει πραγματικά το γρανάζι» μέσα στους χώρους αυτούς. Τίποτα από αυτά που περιγράφονται στις συμβάσεις εργασίας δεν κατακτήθηκαν χωρίς αγώνα από τους εργαζόμενους, χωρίς πίεση. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου για ακόμη μια φορά την κρίση τους!


Η υπογραφή τους δεν ξεπλένει σε καμία περίπτωση τα αφεντικά του κλάδου, δεν χωράνε αυταπάτες. Χρόνια τώρα τσακίζουν κόκκαλα εργαζομένων, επεξεργάζονται παραπέρα εντατικοποίηση και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός στους εργαζόμενους του κλάδου που κάθε μέρα εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους

Να μην κυριαρχήσει η λογική των μειωμένων απαιτήσεων σε μία περίοδο που κυβέρνηση και μονοπώλια προχωράνε νέα δεσμά στους εργαζόμενους. Δεσμά και αντεργατικά μέτρα που αφορούν και τους εργαζόμενους του κλάδου. 

Συζήτηση για επέκταση του ανοίγματος καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ψήφιση νομοσχεδίου για τον περιορισμό των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων είναι μερικά από αυτά. Τρέμουν την αντίδραση των εργαζομένων και του κλάδου των supermarket που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει «κρίση» και τι σημαίνει ανάπτυξη σε αυτό το σάπιο σύστημα τους.



Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των supermarket να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, να δυναμώσουν τον αγώνα τους στους χώρους δουλειάς τους. Να δυναμώσουν τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου τους με την γραμμή της αντεπίθεσης, της διεκδίκησης για:



  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

  • Αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων που να κατοχυρώνονται σε κλαδική σύμβαση εργασίας στον βασικό μισθό κι όχι σαν “οικειοθελής παραχώρηση” της εταιρίας όπως γίνεται στην περίπτωση του Lidl, μέχρι τώρα.

  • Ένταξη του συνόλου των εργαζόμενων του κλάδου στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  • Μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Τέστ κορονοϊού για όλους τους εργαζόμενους, καθημερινές θερμομετρήσεις στα καταστήματα και στα κέντρα logistics. Μηνιαία εξέταση και παρακολούθηση όλων των εργαζόμενων από γιατρό εργασίας και για εργατικές ασθένειες- εργατικά ατυχήματα.

  • Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων στηρίζει την πρωτοβουλία σωματείων για να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου όπου βρίσκονται 3 κέντρα logistic supermarket με χιλιάδες εργαζόμενους.

  • Κατάργηση του νόμου που δίνει το δικαίωμα στα μονοπώλια του κλάδου να αφαιρέσουν το ρεπό της κυριακάτικης εργασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου