ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ--ΟΧΙ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ--ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ-----ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ---ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 751 ΕΥΡΩ--ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ---ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ--ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ----ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ----ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ--ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ---ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ--ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ-----ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ----ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ -----

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας,  ενάντια στη μεθοδευμένη κατάργηση της αργίας του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  ζητώντας  από το  Π.Σ.  πραγματικά να υπερασπίσει την αργία και όχι «μετά δακρύων»  να καλύπτει την  κατάργηση της προς όφελος μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων.
Η επιχειρηματολογία μας με βάση το ιστορικό της αργίας του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ:
Η αργία  ήταν απόφαση νομάρχη  22/19777/10-05-2002. Εφημ.  της Κυβέρνησης  769.
Δεν προέκυψε από την συμπάθεια ούτε του νομάρχη , ούτε του Εμπορικού Συλλόγου. Το σωματείο μας  χρόνια πριν διεκδικούσε με κάθε μέσο (κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις της επιθεώρηση εργασίας, της αστυνομίας, κτλ) να τηρούνται οι τρείς  ημιαργίες που αφορούσαν τον κλάδο (ΤΙΜΙΟΥΣΤΑΥΡΟΥ, ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΠΕΤΡΟΥ Κ& ΠΑΥΛΟΥ) και η αργία των καταστημάτων τροφίμων (ΖΩΟΔΌΧΟΥ ΠΗΓΗΣ).  Αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε  ήταν η συμφωνία να οριστεί  μία αργία σε αντικατάσταση των άλλων αργιών.  Η  οποία συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αφού ήταν υποχρεωτική για όλους.  Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν κρούσεις  από την νομαρχία (κατ’ απαίτηση των μεγαλεμπόρων)  να καταργηθεί, η σταθερή στάση υπεράσπισης της συμφωνίας μας δεν το επέτρεψε.

·        Ο νόμος 2639/1998  άρθρο 15 παρ. 8, δίνει τη δυνατότητα στο νομάρχη να ορίζει μέχρι πέντε τοπικές αργίες το χρόνο.

·        Ο νόμος 3996/11  άρθρο 33 παρ. 4, καταργεί το άρ. 15παρ. 8 του 2639/1998.  Δηλαδή καταργεί την δυνατότητα του περιφερειάρχη να ορίζει αργίες.  Δεν αναφέρεται όμως σε κατάργηση καμιάς αργίας αναδρομικά.

Να γιατί είναι μεθοδευμένη η κατάργηση της αργίας με την συμβολή πολλών φορέων  και υποδηλώνει νέα επίθεση των μεγαλοεργοδοτών  στα δικαιώματά μας: 

Ασαφείς νόμοι στην υπηρεσία των ισχυρών.  Περιφερειακή διοίκηση που δεν υποστηρίζει  το συμφέρον των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Εμπορικός Σύλλογος που σε ρόλο «λαγού» χειρίστηκε το ζήτημα υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων και των αλυσίδων super-market.
Οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι, τα μονοπώλια οξύνουν την  επίθεσή τους.
Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κατάργησαν την αργία της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, δεν σταματούν ,  τα θέλουν όλα,   καταπατούν ότι δικαίωμα έχει απομείνει για τους εργαζόμενους.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα.
Αν δεν υπερασπιστούμε οι ίδιοι και δεν παλέψουμε για τα συμφέροντά μας, τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε από  «δεξιούς» και «αριστερούς» υποτακτικούς των μονοπωλίων και των μεγάλων υγιών επιχειρηματιών.
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται σε ευρωπαϊκούς τόνους, θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.
Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας,
να βάλουμε φρένο στα νέα αντεργατικά μέτρα,
να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου