-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ-!!! ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/11/ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 7.00ΜΜ !!!- ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ !! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ !! Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ 1967 !! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ !! Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ !!! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ..!!! ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ---====-

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΠΑΜΕ- ΠΑΣΕΒΕ- ΠΑΣΥ - ΜΑΣ- ΟΓΕ

Πλαίσιο κοινής πάλης

Για την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία.

1    Μια μεγάλη πρωτοβουλία και απόφαση

Το ΠΑΜΕ(Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), που συσπειρώνει και εκπροσωπεί στις γραμμές του δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και τις οικογένειές τους, χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς οργανωμένους σε ταξικά προσανατολισμένα Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Η ΠΑΣΕΒΕ(Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ), που εκπροσωπεί τη θέληση και τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μικρών βιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών και συσπειρώνει ένα πλέγμα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Η ΠΑΣΥ(Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), πόλος συσπείρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και των συμφερόντων της μέσα από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς και Ομοσπονδίες.

Το ΜΑΣ(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), που εκπροσωπεί το πιο δυναμικό κομμάτι της σπουδάζουσας νεολαίας που προέρχεται από τα εργατικά και λαϊκά στρώματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η ΟΓΕ(Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) που συγκεντρώνει στις γραμμές της δεκάδες γυναικείους συλλόγους και ομάδες γυναικών σε όλη τη χώρα.

Αποφασίσαμενα συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και τους αγώνες μας με βάση τα κοινά μας συμφέροντα και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής με στόχο:

Να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της κρίσης. Όχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους.

Ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, νεολαίας για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας. Προοπτική και μέλλον που συνδέεται με τον ασυμβίβαστο αγώνα απαλλαγής από το ζυγό των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απεγκλωβισμό από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τις συμβιβασμένες και υποταγμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ενιαίο μέτωπο πάλης για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαφεντεύουμε προς όφελός μας και προς όφελος όλου του λαού τον πλούτο που παράγουμε, για άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξουσίας που θα έχει ως σκοπό την ευημερία του λαού, την ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Με την απόφασή μας αυτή να δυναμώσουμε τους κοινούς αγώνες, τη συμμαχία μας, είμαστε βέβαιοι, ότι απαντάμε στα μεγάλα δραματικά ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους.

Τι θα κάνουμε για να απαλλαγούμε από τη φτώχεια και την ανασφάλεια του αύριο;

Μέχρι πότε θα έχουμε πάνω από το κεφάλι μας τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τα μνημόνια και την τρόικα που τους υπηρετούν και όλα τα αρπακτικά που απαιτούν φθηνή δουλειά, χωρίς δικαιώματα και ως τα βαθιά γεράματα, μας ληστεύουν και μας αρπάζουν το προϊόν του μόχθου μας;

Πώς θα απαλλαγούμε από την ανεργία;

Τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών μας;

Τι θα κάνουμε με την αυξημένη εγκληματικότητα και την εξάπλωση των ναρκωτικών;

Πώς θα απαλλαγούμε από ένα κράτος που αρπάζει συνεχώς από το λαό και μοιράζει και με τα δυό χέρια στα μεγαθήρια του πλούτου;

Μέχρι πότε θα δουλεύουμε για να αυξάνει η παραγωγικότητα και ο πλούτος και οι πολλοί να οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση;

Είμαστε βέβαιοι, ότι εκφράζουμε τη θέληση και απόφαση πλατιών λαϊκών μαζών να απαντήσουν με αξιοπρέπεια και ευθύνη στην κοροϊδία και την εξαπάτηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που για χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην κυβέρνηση.

Έχουμε συνείδησητης ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Ζούμε μέσα στο λαό και ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει ένας τέτοιος αγώνας. Ξέρουμε ακόμη, ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και διαφορές συμφερόντων, αλλά προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τον κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια που μας ξεζουμίζουν και ως εργαζόμενους, και ως παραγωγούς και ως καταναλωτές

Είμαστε πεισμένοι, ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους μας σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Είμαστε πεισμένοι, γιατί πιστεύουμε στη δύναμη των εργαζομένων, του λαού, να επιβάλλει το δίκιο του. Παλεύουμε με τη συμμαχία μας να αποκτήσει ο λαός την αυτοπεποίθηση, ότι μπορεί να γίνει κυρίαρχη δύναμη και να διεκδικήσει τη δική του εξουσία. Να παλέψει για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι κομμάτων που αναπαράγουν το βάρβαρο, καταπιεστικό, εκμεταλλευτικό σύστημα. Να παλέψει για την εργατική λαϊκή εξουσία.

Διδαγμένοι από τους μακρόχρονους αγώνες μας, αλλά και από τις φοβερές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν, μέχρι την τελική νίκη.

Μπορούμε, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα τέτοιο ενιαίο, αποφασιστικό μέτωπο αγώνα.

Η οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα και οι συνέπειές της, που πέφτουν στα κεφάλια μας, δεν είναι κάτι τυχαίο και προσωρινό. Είναι το αποτέλεσμα, αλλά και η απόδειξη του ξεπερασμένου, σάπιου, παρασιτικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δε μπορεί να υπάρξει, αφού γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, αντιδραστικό. Ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε διορθώνεται.

Με μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια, την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, τα Κόμματα που τα υπηρετούν και την ΕΕ καλούμε σε αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, σε αγώνα επιβίωσης, σε αγώνα για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Μόνοαυτός ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για λαϊκή εξουσία μπορεί να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν στη διατροφή, στη στέγη, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στην προστασία της Υγείας, στη διασφάλιση του σταθερού χρόνου εργασίας, στην ξεκούραση, στη δημιουργική ψυχαγωγία, στη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, στα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη και ολόπλευρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και των αναγκαίων υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της
εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την τηλεπικοινωνία, την ενέργεια, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να διευρύνει και να κατοχυρώσει τις λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα.

Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του λαού μας, να οδηγήσει σε αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Οι παραγωγοί όλου του πλούτου με την ανατρεπτική δράση τους πρέπει να καταστήσουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής λαϊκή ιδιοκτησία, στην υπηρεσία της σχεδιασμένης παραγωγής για τη λαϊκή ευημερία.

Σε αυτούς τους στόχους είναι αφοσιωμένη η συμμαχία που οικοδομούμε σήμερα με την απόφασή μας να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στη θέληση, στην πείρα και τη δύναμη που αντιπροσωπεύει η εργατική τάξη που αντικειμενικά θα σηκώσει και το μεγάλο βάρος αυτού του αγώνα.

Απορρίπτουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι οι θυσίες των εργαζομένων πιάνουν τόπο, ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι ο Καλλικράτης θα φέρει στο λαό την Άνοιξη.

Είναι θυσίες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και απώλειες σε εισοδήματα και δικαιώματα μόνιμες και χωρίς ημερομηνία λήξης για τους εργαζόμενους.

Η όποια ανάπτυξη θα στηρίζεται στη βάρβαρη και ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων, στη μαζική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγα χέρια.

Θα είναι ανάπτυξη ασταθής, περιορισμένη, με μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Ο Καλλικράτης θα δώσει νέα μέσα και νόμους για να μπει το κεφάλαιο πιο βαθιά στην εκμετάλλευση των λαϊκών αναγκών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να διαχωρίσουν τις ευθύνες τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις όποιες αναστολές έχουν και να τους γυρίσουν την πλάτη. Τα κόμματα αυτά δεν αλλάζουν, δε διορθώνονται, όσες μεταμορφώσεις και αυτοκριτικές κι αν κάνουν. Είναι και παραμένουν κόμματα της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, του ιμπεριαλισμού.

Τα κόμματα αυτά αλλά και όσα καλλιεργούν αυταπάτες, ότι είναι δυνατό να γίνει πιο ανθρώπινος ο καπιταλισμός και η ΕΕ, όπως είναι οι διάφοροι αριστεροπράσινοι, ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρετούν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους.

Το ίδιο έχει αποδειχθεί και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τα κόμματα αυτά.

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ έχουν στην ηγεσία τους δυνάμεις που είναι συνυπεύθυνες και συνένοχες για τα βάσανα των εργαζομένων. Είναι στην υπηρεσία της κάθε κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών και οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα από υποχώρηση σε υποχώρηση και από συμβιβασμό σε συμβιβασμό. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη και να αναδείξουν τους δικούς τους εκπροσώπους ως ηγέτες.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και την κοινωνική συμμαχία που οικοδομείται.

Εδώ βρίσκεται η δύναμή τους, η ελπίδα και η προοπτική.

Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν τώρα αυτό το βήμα.

ΣτοΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ, στην ΟΓΕ υπάρχουν οι εγγυήσεις, ότι οι αγώνες τους θα δικαιωθούν. Είναι δυνάμεις που δεν έχουν ούτε δεσμεύσεις, ούτε δεσμούς με τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν πατάνε σε δυο βάρκες. Είναι συνεπείς και γνήσιες λαϊκές δυνάμεις.

2    Κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και του μνημονίου – προστασία του βιοτικού επιπέδου του λαού. Καμιά αναγνώριση από το λαό του χρέους και των ελλειμμάτων. Να πληρώσει η πλουτοκρατία

Έχει πλέον αποκαλυφθεί, ότι το σύνολο των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, ήταν προσχεδιασμένα. Είναι στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εδώ και 20 χρόνια.

Με την εκδήλωση της κρίσης επιταχύνθηκαν. Δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ικανοποιούν πάγιες αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΕΕ για:

-   ανατροπές στην αγορά εργασίας, με στόχο τη μείωση στο κατώτατο δυνατό σημείο της τιμής της εργατικής δύναμης και την εξασφάλιση στην εργοδοσία νέων, πιο ισχυρών προνομίων και εξουσίας πάνω στην εργατική τάξη.

-   επέκταση της κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην παραγωγή και στην αγορά και εκτοπισμό της μικρής παραγωγής στις πόλεις και τα χωριά και των ελευθεροεπαγγελματιών.

-   δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο βασικών κοινωνικών τομέων για κερδοφορία.

-   εκσυγχρονισμό του κράτους για να γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος της πλουτοκρατίας και του καπιταλιστικού συστήματος.

-   γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθέρωση» της αγοράς τομέων στρατηγικής σημασίας.

Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα δεν είναι τυχαίο ότι συναντάει την πλήρη υποστήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας και των επιτελείων της ΕΕ. Δεν είναι μέτρα κατοχής, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι και αποπροσανατολίζουν, αλλά μέτρα στήριξης της πλουτοκρατίας, της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η δραστική μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, υπερωριών, περικοπή έως κατάργηση του 13ου και 14ουμισθού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, οι συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι γενικευμένες απολύσεις, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ανατρέπουν εκ βάθρων τον οικογενειακό προϋπολογισμό πλατιών λαϊκών μαζών, σπρώχνουν στην ανεργία και την ανέχεια μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.

Η πτώση της λαϊκής κατανάλωσης παρατείνει τη διάρκεια της κρίσης. Η βαθιά κρίση σε συνδυασμό με την επέκταση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στους κλάδους οδηγεί στο κλείσιμο σημαντικού μέρους των μικρομάγαζων. Επιπλέον η αδυναμία εκπλήρωσης οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ. δημιουργεί δυσθεώρητα χρέη και μεγάλα αδιέξοδα για χιλιάδες οικογένειες αυτοαπασχολούμενων. Ήδη χιλιάδες έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και είναι πολλοί αυτοί που είναι στα όρια.

Οι προωθούμενες περικοπές στους οργανισμούς, όπως ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ θα δώσουν ένα καίριο πλήγμα σε κατακτήσεις που έδιναν μια ανάσα και αποτελούσαν μια γραμμή άμυνας για μεγάλο αριθμό ανέργων, χαμηλόμισθων, αλλά και άλλων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Π.χ. από το επίδομα ανεργίας, το χειμερινό βοήθημα, την επιδότηση ενοικίου, μέχρι τα δελτία κοινωνικού τουρισμού κλπ.

Ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη θα στερήσει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές από 200.000 φτωχούς αγρότες, που κάνουν αναγκαστικά εξωγεωργικά μεροκάματα για να ζήσουν.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά και η εφαρμογή προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, πέραν των τρανταχτών παραδειγμάτων κατεδάφισης δικαιωμάτων, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσουν μεγάλη ανεργία, λόγω της παραμονής μεγάλου αριθμού εργαζομένων στην εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η εφαρμογή των νόμων θα στεγνώσει παραπέρα τις ήδη πενιχρές συντάξεις, αλλά και όσες αποδοθούν το επόμενο διάστημα. Στο δρόμο της κατάργησης έχουν μπει οι επικουρικές συντάξεις, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Περικόπτονται επίσης οι επιχορηγήσεις των Ταμείων, κύρια σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Εκκρεμούν ακόμη πολλά μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου. 

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιέχει κατευθύνσεις του κεφαλαίου που εξειδικεύουν και επεκτείνουν τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αμφισβητούνται οι κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και επιδιώκουν την κατάργησή τους, με συνέπεια την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από την εργοδοσία. Καταργείται κάθε εργατικό δικαίωμα και προστασία που υπήρχε έστω και με αυτήν την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία. Προβλέπονται ακόμα μια σειρά από βάρβαρα φορολογικά μέτρα και νέες δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών.

Δραστικές θα είναι οι αλλαγές σε βάρος των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που συντελούνται στον τομέα της Υγείας. Η αύξηση των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση των βιβλιαρίων Υγείας έχουν αποκλείσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους από τις παροχές ασθενείας σε είδος, που είναι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσοκομειακή περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης και της νοσηλείας στο εξωτερικό κ.α. και πάνω από 20% των ασφαλισμένων από τις παροχές σε χρήμα που είναι επίδομα ασθενείας, επίδομα κυοφορίας – λοχείας, χρήματα και βοηθήματα για τα ΑΜΕΑ. Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα νούμερα και το μέγεθος του προβλήματος είναι πολλαπλάσιο, γιατί μιλάμε για τους άμεσα ασφαλισμένους, οι οποίοι καλύπτουν και τις οικογένειές τους.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπονται αλλαγές που εμπορευματοποιούν πλήρως την υγεία. Προβλέπεται καθολική εφαρμογή του εισιτηρίου των 3€ για τους ασθενείς για εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία και για επείγοντα περιστατικά. 

Μεγάλο πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, λόγω της περικοπής εκατοντάδων φαρμάκων από την κάλυψη που παρείχαν μέχρι τώρα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη περίοδο εκατοντάδες φάρμακα για σοβαρές και χρόνιες ασθένειες τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι 100% από την τσέπη τους.

Θα αυξηθεί ο αριθμός των ήδη 400.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αριθμός που μεγαλώνει συνέχεια, που λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν εισφορές στο Ταμείο τους θα χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Στον ΟΓΑ το 35% των ασφαλισμένων σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή είναι ανασφάλιστοι.

Σε τραγική κατάσταση θα περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με δεδομένο ότι οι κρατικές δαπάνες στον τομέα της Υγείας συρρικνώνονται, οι παροχές τους εμπορευματοποιούνται, το πρόβλημα της επάρκειας των δημοσίων νοσοκομείων με αναλώσιμο υλικό, φάρμακα, διατροφικά είδη κλπ. θα διογκωθεί και θα μεταφερθεί στις πλάτες των ασθενών, στα λαϊκά στρώματα, με αύξηση των πληρωμών.

Μεγάλα τμήματα εργαζομένων θα βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν επείγουσες ανάγκες.

Τεράστια πλήγματα θα δεχτούν οι εργαζόμενοι εξαιτίας πάμπολλων περιπτώσεων, όπου η εργοδοσία αρνείται να πληρώσει δεδουλευμένα πολλών μηνών προς εργαζόμενους. Αυξάνονται, και στο μέλλον θα ενταθούν, αυτές οι περιπτώσεις της παύσης πληρωμών σε μισθούς διαφόρων δημοσίων οργανισμών, πρώην ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Το χειμώνα μεγάλο πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, μετανάστες, φτωχοί αγρότες κλπ. εξαιτίας των αλματωδών αυξήσεων του ΦΠΑ και όχι μόνο, που θα έχουμε στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ταυτόχρονα έχει αναγγελθεί νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στις μεταφορές, γεγονός που θα πλήξει όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, ενώ για τους επιχειρηματίες θα μειωθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι επιτακτική ανάγκη τα Σωματεία, οι γυναικείες οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς οι λαϊκές επιτροπές να δράσουν με βάση τις συνολικές ανάγκες των οικογενειών των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών με αιχμή την προβολή αιτημάτων που απαντάνε άμεσα σε οξυμένα προβλήματα, με ποικίλες μορφές πάλης, σε τομείς όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε κατάργηση επιδομάτων, σε παύσεις πληρωμών σε μισθούς και επιδόματα. Να απαιτήσουμε παύση πληρωμών από την πλευρά των ανέργων στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, παύση πληρωμών απέναντι στα αγροτικά και στεγαστικά δάνεια, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας οφείλουν να μην απαιτούν από όσους προσέρχονται για νοσηλεία βιβλιάριο υγείας ή άμεση πληρωμή, πράγμα που μπορεί να επιβληθεί ακόμα και με μαζική, λαϊκή κινητοποίηση.

Να παρθούν πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε προνοιακά ιδρύματα, Ειδικά Σχολεία και γηροκομεία για την απρόσκοπτη πρόσβαση, χωρίς να πληρώνουν το παραμικρό τίμημα.

Διάθεση όλων των αναγκαίων υγειονομικών υλικών, φαρμάκων δωρεάν από τις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας όλων των επιπέδων. Το τίμημα να το πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο.

Έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε τις λαϊκές οικογένειες που τους έχουν απορρίψει την αίτηση για εγγραφή του παιδιού τους σε Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και να «πολιορκήσουμε» αρμόδιους φορείς για την άμεση ικανοποίηση όλων των αιτήσεων, με οποιοδήποτε μέτρο, με οποιοδήποτε κόστος.

Με ευθύνη του κράτους να ανακαινιστούν και να ανακατασκευαστούν εγκαταλειμμένα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να στεγάσουν και να εξυπηρετήσουν ανάγκες αστέγων, με προτεραιότητα στους μετανάστες και στα παιδιά.   

Οι πρωτοβουλίες αυτές, αλλά και πολλές άλλες που μπορούν να γεννηθούν, από τη λαϊκή πρωτοβουλία μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα απαντά και θα ανατρέπει τα διάφορα τρομοκρατικά διλήμματα που μπαίνουν από την κυβέρνηση, όπως «ή αποδέχεστε τη σφαγή των δικαιωμάτων σας ή χρεοκοπούμε». Οι παρεμβάσεις αυτές όσο θα πολλαπλασιάζονται και θα εκλαϊκεύονται με κατάλληλους τρόπους, θα γεννούν νέες πρωτοβουλίες, θα ανατρέπουν τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, θα δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για να συνειδητοποιείται η δύναμη της λαϊκής πάλης και οι δυνατότητες για άλλο δρόμο ανάπτυξης. 

Αποκτά, επομένως, άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα η διεκδίκηση  άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής των ανέργων, των εργατικών και λαϊκών οικογενειών στις πόλεις και τα χωριά. Τα μέτρα αυτά διεκδικούμε να εξειδικεύονται κατά φύλο, ηλικία, κλάδο, περιοχή.

Στόχο μας είναι τοΠΑΜΕ, με όλες τις δυνάμεις του, Σωματεία, επιτροπές αγώνα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ, με τις δυνάμεις και τις οργανώσεις που συσπειρώνουν στις γραμμές τους, σε στενή συνεργασία με βάση τα κοινά αιτήματα, αλλά και κάθε φορέας με τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου που καλύπτει, να μπουν μπροστά και να ηγηθούν ενός μαζικού, μαχητικού κινήματος λαϊκού ξεσηκωμού και οργανωμένου αγώνα με όλους όσους υποφέρουν, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας. Κίνημα άρνησης πληρωμών, απειθαρχίας στους αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα.

Κίνημα άρνησης και απειθαρχίας να πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν τα μονοπώλια.

Κλάδο τον κλάδο, συνοικία τη συνοικία, πόλη την πόλη, χωριό το χωριό, οργάνωση συμμαχίας, αγώνα, αλληλεγγύη, δημιουργούμε παντού μέτωπα αγώνα και συσπείρωσης.

Κίνημα αντεπίθεσης με το πλαίσιο κοινής δράσης τουΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ που θα ανατρέπει δυσκολίες και συσχετισμούς, αντοχής και θέλησης για αποτελεσματικούς αγώνες και κατακτήσεις.

3    Επείγοντα αιτήματα για την προστασία ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών – κτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους.

 1. 1.   Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

 1. 2.   Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

 1. 3.   Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

 1. 4.   Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

 1. 5.   Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

 1. 6.   Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).

 1. 7.   Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

 1. 8.   Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

 1. 9.   Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

 1. 10.    Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

 1. 11.    Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

 1. 12.    Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 1. 13.    Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

Στα παραπάνω αιτήματα περιλαμβάνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και όσοι ανήκουν σε αυτό που λέμε εκ περιτροπής εργασία, για το διάστημα που δεν εργάζονται, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο.

4    Αιτήματα για την προστασία του βιοτικού επιπέδου εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων λαϊκών στρωμάτων

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατοχύρωση ελεύθερων ΣΣΕ (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) ανά κλάδο.

Κατάργηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Κατώτερος μισθός 1.400ευρώ.

Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

Άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, αποζημιώσεις απόλυσης, μαθητεία.

Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) και ένταξη νέων επαγγελμάτων.

Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών των ΕΒΕ, με παράλληλη παύση των διώξεων για οφειλές. Άτοκη χρηματοδότηση σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Κατάργηση των εισφορών για Υγεία και περίθαλψη.

Κατάργηση εισφορών των φτωχών αγροτών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δωρεάν εισιτήρια για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στις αστικές συγκοινωνίες από τις 6πμ μέχρι τις 8πμ. Με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ να στοιχίζει η κάρτα απεριόριστών διαδρομών 15 ευρώ.

Μείωση 50% των εισιτηρίων για τοπικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Μείωση 50% για ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Κατάργηση διοδίων.

Κατάργηση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και συμβάσεων παραχώρησης στην κατασκευή δημοσίων έργων.

Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι σταθμοί.

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για τις εκδρομές και τη λουτροθεραπεία.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Οι μονάδες πρόνοιας που ανήκουν σε ΜΚΟ και άλλου τύπου παρόμοιες οργανώσεις να παρέχουν υπηρεσίες προς όλους με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και να περάσουν στο κράτος.

Για τη φορολογία:

Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί.

Να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κλπ.

Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή.

Άμεση φορολογική επιβάρυνση – εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Φορολογική ελάφρυνση αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.

Κατάργηση κρατικών τελών και ΦΠΑ κινητής τηλεφωνίας.

Για τον τραπεζικό δανεισμό:

Η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών οικογενειών δεν ήταν τυχαία. Πραγματοποιήθηκε σε περιόδους άνθισης της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι λαϊκές οικογένειες και οι διευρυμένες ανάγκες τους αναδείχτηκαν σε χρυσωρυχείο για το τραπεζικό κεφάλαιο. Στα στοιχεία των τραπεζών αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο το οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια.

Χιλιάδες μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις και κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.

Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια (αντίστοιχα 200.000€ και 100τμ για το ζευγάρι).

Διαγραφή χρεών από τόκους για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με μισθό κάτω από 1.500€ μεικτά και αναστολή πληρωμής δανείων για τα επόμενα χρόνια.

Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.

Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.

Εκπόνηση ολοκληρωμένου κατασκευαστικού προγράμματος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με ιδίους πόρους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της εργατικής οικογένειας. Χορήγηση άτοκων δανείων με κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την απόκτηση κατοικίας στο ύψος της αξίας της.

Δήμευσηκατοικιών που έχουν περάσει στην κυριότητα των Τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση λαϊκών στεγαστικών αναγκών. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για λαϊκές ανάγκες σε στέγη ή σε σχολικά κτίρια.

Πάγωμα των χρεών για τους ΕΒΕ προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η κρίση.

Πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκιών.

Όχι στη συγχώνευση – ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ – Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στήριξη συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (Δωδώνη, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

Για την Παιδεία και τη νεολαία:

Καμία τάξη με περισσότερους από 20 μαθητές.

Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.

Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.

Κανένας νέος κάτω των 18 χρονών έξω από το δημόσιο σχολείο.

Άμεση αντιμετώπιση με 100% κρατική χρηματοδότηση των κτιριακών αναγκών. 

Επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί και να σιτιστεί από τις φοιτητικές εστίες με 600€ μηνιαίως στις οικογένειες ανέργων και γενικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 40.000€.

Για σπουδαστές, μαθητές, φοιτητές δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ.

Οργανωμένα κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Κατάργηση όλων των βάρβαρων μέτρων και του Προεδρικού Διατάγματος, που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύγχρονο παιδικό δουλεμπόριο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

Καμία εκχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες.

Άμεσα πάλη ενάντια στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ.

Αγώνας για κατοχύρωση της ενέργειας, της μεταφοράς, της επικοινωνίας ως κοινωνικά αγαθά, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή τους. Με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων επιδιώκουν να αφανίσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ σε τομείς της οικονομίας και να τους παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αποκλειστικά ενιαίοι κρατικοί φορείς στους τομείς στρατηγικής σημασίας, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, που πραγματοποιήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ.

5    Εδραίωση της κοινωνικής συμμαχίας για νικηφόρους αγώνες ανατροπής για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για λαϊκή οικονομία και εξουσία

Στο επίκεντρο της πάλης και της συμμαχίας μπαίνει η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αιτήματα και αγώνες που ενισχύουν τη λαϊκή συμμαχία, συντονίζουν την πάλη, δημιουργούν διάθεση αντεπίθεσης και εμπνέουν μαχητική αισιοδοξία.

Οι προτάσεις μας ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, σε σύγκρουση και αντιπαράθεση με τα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας που έχει συγκεντρώσει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής και ιδιοποιείται το μόχθο του λαού.

Μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνικές δυνατότητες, τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές. Το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι να μπουν στην υπηρεσία του λαού. Παραγωγή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

1. ΕΡΓΑΣΙΑ:Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες των ανέργων, με πλήρη και δωρεάν υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση 5 χρόνων και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των βιοτεχνών. Κατώτατη σύνταξη για τους μισθωτούς στο 80% του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ, δηλαδή 1.120 ευρώ το μήνα. Η βασική αυτή σύνταξη να ισχύει για όλα τα Ταμεία.

Ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες και στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια και ένσημα που αναλογούν να καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, στην κατεύθυνση κατάργησής τους, με αντίστοιχη αναπλήρωσή τους από το κράτος. Για τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι εισφορές να επιβαρύνουν κατά το 1/3 τους ίδιους και κατά τα 2/3 το κράτος. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας.

3. ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ:Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας θα εξειδικεύεται στη νεολαία, στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις ιδιαίτερες ανάγκες νησιωτικών και ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια και κοινωνικοποίηση όσων υποδομών πληρούν τις προϋποθέσεις. Το βιβλιάριο Υγείας να εκδίδεται για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο «υγειονομικής ταυτότητας», χωρίς καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές. Δημιουργία αποκλειστικά κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου.

Ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα και προληπτικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία (περιβαλλοντική ρύπανση, υγιεινά τρόφιμα κ.λπ.). Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας, με αντίστοιχες υποδομές, κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών κ.ά. Ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου με επάρκεια μέτρων στο πλαίσιο του αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Να απαγορευτούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

4. ΠΑΙΔΕΙΑ:Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλους χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Επαγγελματική εκπαίδευση, ενταγμένη στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Κατάργηση των ΚΕΚ και ΙΕΚ. Ενιαία δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση που θα διαμορφώνει επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση, επαγγελματική επάρκεια και γενικό μορφωτικό επίπεδο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά για όλους. Καθιέρωση περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων. Δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες. Να δίνεται επίδομα 600 ευρώ το μήνα εφόσον οι εστίες δεν επαρκούν ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

5. ΔΙΑΤΡΟΦΗ:Η παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μπορεί να γίνει με την κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και μεταποίησης που θα παράγουν όχι για το καπιταλιστικό κέρδος αλλά για τις διατροφικές ανάγκες. Με κεντρικό σχεδιασμό και συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής μειώνεται το κόστος παραγωγής, αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις, μειώνεται η ανεργία και η φτώχεια, αναπτύσσεται η αγροτική οικονομία και η ύπαιθρος.

6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο με δημιουργία και ενίσχυση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων.

Πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια με ειδικά, πιο ευνοϊκά, προγράμματα. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και μέτρα άμεσης αντιμετώπισης καταστάσεων μετά από ένα σεισμό.

Αγώνας και κοινός στόχος να κατοχυρωθούν επικοινωνία - ενέργεια - μεταφορές ως κοινωνικές υπηρεσίες. Κατάργηση όλων των διοδίων. Συνολικά ενιαίους αποκλειστικούς φορείς στους τομείς στρατηγικής σημασίας που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων, που συμβάλλουν στη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, καθώς και την παραγωγή ξύλου και των προϊόντων του. Μετατροπή σε δημόσια περιουσία των ακτών και ελεύθερων χώρων.

Περιβαλλοντικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και κατά υδατικά διαμερίσματα.

Προστασία ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση, των ποταμών, λιμνών, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλίων από τα φερτά υλικά. Δίκτυα ομβρίων υδάτων στις πόλεις και συντήρησή τους.

Χωροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων.

7. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ:Εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας ως αντίδοτο στα αγοραία πρότυπα της μονοπωλιακής πολιτιστικής βιομηχανίας, στα μονοπώλια θεάματος, ακροάματος.

Δημιουργία ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του πολιτιστικού και του καλλιτεχνικού έργου, αποτελούμενου από κρατικούς φορείς που θα λειτουργούν με προγραμματισμό και κοινωνικό έλεγχο, αποφασιστικό ρόλο των δημιουργών καλλιτεχνών και κρατική χρηματοδότηση, ώστε η Τέχνη, από εμπόρευμα και μονοπώλιο της κυρίαρχης τάξης που είναι σήμερα, να γίνει κτήμα και όπλο του λαού.

Δωρεάν πρόσβαση του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα κάθε είδους μουσεία, που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία. Δωρεάν είσοδος των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών σε θέατρα και κινηματογράφους.

Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό για όλο το λαό, τη νεολαία. Διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.

Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Το κράτος οφείλει να παρέχει όλα τα μέσα και να στηρίζει το έργο αθλητικών σωματείων και συλλόγων.

Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά. Δημιουργία αντι-ναρκωτικού μετώπου από τους φορείς του κινήματος. Διεκδίκηση δωρεάν - δημόσιων δομών πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης σε όλη τη χώρα.

8. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού και για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του. Ίδια και ίσα δικαιώματα για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, με τη μορφή επιδόματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αντιστάθμιση απώλειας εισοδήματος λόγω απουσίας από την εργασία και για τα έξοδα τοκετού.

Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες. Πιο ειδικά, απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτικές παροχές για γυναικολογικές εξετάσεις, θεραπείες, για όλες τις γυναίκες από το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους.

Κοινωνικές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη του κοινωνικού λαϊκού τουρισμού, των δωρεάν διακοπών για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους ανέργους.

9. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ:Κατάργηση όλων των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς.

Κατάργηση του ευρωενωσιακού αντιδημοκρατικού πλαισίου και των τρομοσυμφωνιών με τις ΗΠΑ. Αποκάλυψη και αντεπίθεση στον αυξανόμενο αντικομμουνισμό της ΕΕ.

Κατάργηση του ελληνικού και κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου που στερεί από μετανάστες και πρόσφυγες στοιχειώδη δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.

10. ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑτης Ελλάδας εξασφαλίζονται όταν στηρίζονται στο λαό και τη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν ανέχονται την εκχώρησή τους σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας. Κατάργηση του θεσμού των επαγγελματιών οπλιτών.

Αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις. Καμία συμμετοχή στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, του ευρωστρατού, των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Επιστροφή όλων των ελληνικών Σωμάτων, που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς. Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας και όλων των διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ
Οι Γραμματείες:

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου